El negre de l'asfalt acabat de posar i l'olor característic que fa tornaran a ser habituals als carrers de Manresa. Serà gràcies al pla de xoc que es portarà a terme en 17 trams de calçades de la ciutat. Va començar, ahir, en una cruïlla del carrer de Domènech i Montaner del barri de Cal Gravat. Per al mes vinent es deixen els carrers on hi haurà més incidències amb el trànsit; sobretot, les Bases de Manresa i el Passeig, va assenyalar, ahir, en roda de premsa el regidor de Qualitat Urbana, Mobilitat i Serveis, Jordi Serracanta.

Als 16 vials previstos inicialment en aquest pla de xoc se n'ha afegit un dissetè, el carrer de Sant Blai, que forma part de les millores plantejades en l'adjudicació de les obres i que l'empresa responsable de fer-les, Grup Mas, va acceptar. D'aquest vial es farà el tram que es bifurca en dos per anar cap al polígon dels Trullols o cap a Sant Joan de Déu.

El pla de xoc es divideix en tres fases: la de calçades (418.578,86 euros, que abasta 17.398 m2), la de les voreres de 10 vials (187.269 euros, que millorarà 2.170 m2) i una tercera destinada a l'accessibilitat i la millora de recorreguts de vianants. Les tres fases juntes costaran un milió i escaig d'euros i quedaran acabades aquest 2017.

Serracanta va recordar, ahir, que aquest pla també tindrà re-corregut el 2018 i el 2019. Respon a una auditoria que es va dur a terme per localitzar les mancances i problemàtiques de l'espai públic, que va establir en més de 15 milions d'euros la despesa necessària per resoldre-les, i en 3,4 les reparacions més urgents, 2,4 en calçades i 1 en voreres. Aquests 3,4 milions d'euros són els que l'equip de govern vol invertir en els tres anys que resten de mandat. El regidor va dir que «som conscients que tenim una ciutat rebregada i uns carrers que, els darrers anys, pel fet de no tenir disponibilitat pressupostària, els manca el manteniment que necessita qualsevol ciutat com la nostra».

La previsió d'obres

Serracanta va apuntar que, a l'hora de programar les 17 actuacions previstes, algunes de les quals només suposaran talls d'hores o d'un dia i altres tindran una durada de dies, s'ha buscat que estiguin repartides per tota la ciutat. Quant a les incidències en el moment que es facin, l'Ajuntament anirà informant en cada cas dels desviaments del trànsit i del bus urbà amb notes de comunicació i avisos als veïns i a les parades de bus afectades. Aquest mes hi ha previstes les actuacions a Bellavista, Santa Caterina, la Guia, els Comtals, Sant Pau i als carrers de la Divina Pastora, Verge de l'Alba i Sant Blai, i l'agost, als carrers del Bruc, Prudenci Comellas, Bases de Manresa, passeig de Pere III, Francesc Moragas i a Bufalvent. Per a avui hi ha anunciada la prohibició d'estacionar en els àmbits d'afectació de les obres al barri del Xup i vials interiors per a vianants; al carrer de Lluís Millet es tallarà al trànsit de vehicles el tram entre els carrers de la Pau i el Camí Vell de Santpedor. Dilluns s'iniciaran els treballs de senyalització horitzontal (pintura) dels carrers pavimentats entre ahir i avui.