Responsables d'autoescoles de Manresa temen que la vaga d'examinadors tingui conseqüències funestes i hagin d'acabar acomiadant personal o forçar-lo a fer vacances per la manca de feina que hi ha actualment. Indiquen que hi podrien haver més seqüeles. Els exàmens es fan amb comptagotes i molts dels alumnes no fan pràctiques perquè no preveuen treure's el carnet properament davant la dimensió de la protesta.

El juny i el juliol són els mesos de l'any que les autoescoles facturen més, perquè és quan els joves majors d'edat, un cop han acabat el curs escolar, s'hi inscriuen. El pessimisme que s'ha instal·lat entre les autoescoles porta els seus responsables a afirmar que la situació, si no canvia, aviat serà insostenible i hi podria haver acomiadaments. «Que se sàpiga, en cap autoescola de Manresa encara no s'ha arribat a aquest extrem tal com està succeint en altres ciutats. Aquí, les autoescoles són petites, la gran majoria no tenen més de deu treballadors i els acomiadaments serien l'últim recurs, si no es veu cap altra solució», explica el responsable de Logos, Francesc Gallego. Altres directors d'autoescola, que prefereixen no revelar el seu nom, també tenen por que puguin arribar acomiadaments.

Asseguren que és una percepció compartida amb autoescoles d'altres ciutats de la província i, de fet, d'altres de l'estat espanyol. Dijous passat, la Federació d'Autoescoles de Barcelona va plantejar presentar conjuntament ERO (expedients de regulació temporal) davant la previsible «paralització del sector» si la vaga no cessa.

Les matriculacions han baixat aquest curs, i molts dels alumnes preferixen deixar les pràctiques per a més endavant, quan tinguin clara la data de l'examen. Les autoescoles de Manresa han notat de forma desigual els atzucacs de la vaga, però totes asseguren que les matriculacions han baixat. La disminució ha estat d'entre el 20% i el 40%.

Futur incert

El 13 de juliol, dijous, es van fer exàmens a la capital del Bages. Els examinadors fan vaga els dilluns, els dimarts i els dimecres. Tots els alumnes de teòrica es van poder examinar, però en el pràctic cada professor d'autoescola només hi va poder presentar dos alumnes, quan habitualment en poden portar tres o, de forma ocasional, quatre. Ara, les autoescoles estan a l'expectativa de veure com evoluciona la protesta, però davant la incertesa de saber si el setembre s'endureix, no es volen crear falses expectatives de millora. La situació, ara, és delicada.

L'anunci de la Direcció General de Trànsit (DGT) de crear 500 noves places d'examinadors abans del 2018 per posar fi a la problemàtica que travessa el sector davant la falta de personal no ha calmat els ànims, i la darrera mesura de la DGT passa per la convocatòria de 100 places d'examinadors adreçades a militars de l'exèrcit i la marina -que depenen del ministeri de Defensa- que entrarien a treballar l'any que ve.

La vaga va començar el 19 de juny a tot l'estat espanyol, i fins al 31 de juliol no es fan exàmens els dilluns, els dimarts ni els dimecres. Calculen que prop de mil alumnes de la regió central no es podran examinar aquest estiu a la capital del Bages. La qüestió més alarmant és que, després de l'agost, els examinadors podrien convocar una vaga indefinida que agreujaria fins al límit la delicada situació del sector.

Davant el gruix d'alumnes que volen fer l'examen i no poden, es trigarà mesos a reduir la llista d'espera d'alumnes que volen aconseguir el permís de conducció.