Per als adolescents que tenen la síndrome d'Asperger, l'institut és una carrera d'obstacles. Per a molts pares, el trastorn és una lluita constant perquè el fill culmini els estudis i en surti indemne, i per intentar atenuar les frustracions i el patiment. Un abisme a superar. Tot i que no hi ha dades concretes, les famílies i els responsables d'Ensenyament saben que un nombre important de joves que abandonen els estudis tenen la síndrome d'Asperger i, per aquest motiu, la Fundació Friends -amb la col·laboració de l'Associació d'Asperger a la Catalunya Central- el proper curs s'instal·larà a les aules del Centre de Formació d'Adults de Manresa, a Casa Caritat, per ajudar joves que han abandonat els estudis i que ara vulguin aconseguir una titulació no universitària.

No hi ha un cens de menors que tenen el trastorn, però l'aula de Casa Caritat on va tenir lloc ahir la presentació de la iniciativa es va omplir amb més de cinquanta pares que tenen un fill amb síndrome d'Asperger. Es tracta d'un trastorn que entra dins de l'espectre autista d'alt funcionament. És a dir, que tenen capacitat per seguir els estudis ordinaris però que difícilment s'adapten al ritme i a les classes magistrals de les aules dels instituts. La relació amb les resta de companys és molt difícil i, a vegades, són víctimes de bullying. Els experts calculen que l'u per cent de la població pateix de síndrome d'Asperger, i això significa, tenint en compte les dades poblacionals, que al Bages hi ha uns 330 menors que en tenen, i al Berguedà, una seixantena. L'associació amb seu a Manresa acull 60 de famílies del Bages, majoritàriament, i també n'hi ha del Berguedà.

El projecte que implantaran a la capital del Bages a partir del setembre s'anomena Educafriends i ja funciona a Barcelona i a Castelldefels amb èxit. Al centre hi haurà un psicòleg, o més d'un en funció del nombre d'alumnes, que donarà suport individualitzat als joves inscrits. De moment, a Manresa només n'hi haurà un, perquè calculen que el proper curs s'hi inscriuran entre vuit i deu alumnes. El personal d'Educafriends ajudarà els joves a aconseguir titulacions a través dels estudis a distància que ofereix l'IOC (l'Institut Obert de Catalunya), i per tant seran joves que vulguin aconseguir el títol d'ESO, batxillerat, cicles formatius o la preparació per a les proves d'accés als cicles i la universitat.Les víctimes perfectes

«Per què alguns dels adolescents amb síndrome d'Asperger no acaben els estudis? Per l'entorn. Els costa molt concentrar-se, però tenen la capacitat d'aprendre el que s'imparteix a l'institut. El principal inconvenient són les relacions socials; no entenen les bromes o les emocions que expressen els altres i això els converteix en les víctimes perfectes de bromes pesades dels companys. Molts pateixen bullying. No veuen a venir el perill», afirma Consol Ibáñez, directora de la Fundació Friends . En el seu cas, es va adonar de la preocupant situació del seu fill a l'institut quan uns companys li van clavar unes tisores. Ara, el seu fill té el grau i un màster en ciències químiques. «I això que quan era adolescent deien que no tindria cap futur», recorda.

És una història comuna entre les famílies que tenen un fill amb aquest trastorn. «No saben gestionar les emocions. El meu fill ja té 20 anys, però no té l'actitud dels joves de la seva edat. A més, no vol sortir el dissabte, per exemple, tal com fan els altres nois», explica Gemma Sala, membre de l'equip que encapçala l'Associació Asperger a la Catalunya Central. Sala, però, pot dir que el seu fill va seguir els estudis, tot i que és conscient que hi ha famílies que no poden afirmar el mateix, i per aquest motiu l'entitat s'ha implicat amb la Fundació Friends, perquè desenvolupi la seva tasca a la capital del Bages.

Al centre, s'hi poden inscriure els majors de 16 anys que vulguin reprendre els estudis en un entorn favorable per als que tenen el trastorn. Els menors d'aquesta edat han de tenir un permís especial del departament d'Ensenyament i ha de ser un cas que estigui molt justificat, ja que els pares tenen l'obligació d'escolaritzar els fills fins als setze anys.

El curs passat, Educafriends va atendre 50 joves que volien aconseguir una titulació, sobretot d'ESO i cicles formatius, amb el 80% d'aprovats, dada que satisfà els responsables de l'entitat. «Ara ens volem estendre a d'altres indrets de Catalunya, perquè aquests joves tinguin l'entorn adequat per encarar els estudis».