Davant l'anunci que ha fet aquesta tarda el Govern de Manresa, "per sorpresa, i amb traïdoria prevacacional" de desestimar la creació del Síndic/a de Greuges local, el president del Grup Municipal del PSC, Felip González, considera "indignant" que la primera reunió que ha convocat el Govern de CDC i ERC per parlar amb la resta de grups polítics d'aquesta qüestió "hagi estat per anunciar que se salten els seus propis programes electorals i els acords signats al Pacte de Ciutat". "I, més encara, per demanar unes poques hores de temps per poder informar de la notícia, a corre-cuita, a les entitats socials signants de l'esmentat Pacte de Ciutat, a qui ni tan sols es dona l'oportunitat de debatre-ho".

"Visca la transparència! -ha exclamat González- que ha afirmat amb rotunditat que "no podem deixar de tenir la sensació que han estat marejant la perdiu durant tot aquest temps i, en el fons, buscar excuses i evitar que una figura independent els pogués dur la contrària".

Un argumentari, segons el PSC, que s'escuda en indicacions del Síndic de Greuges de Catalunya "però que, tanmateix, no ha tingut ni la decència de convocar el Fòrum de Síndic de Greuges locals de Catalunya per tal que també els assessorés en la decisió". Un Fòrum de Síndics Locals dels que el President de la Generalitat, Carles Puigdemont, va dir en la seva intervenció en un seu Congrés a Girona aquest novembre passat que conforma un "sindicat de bondat". (extret de la nota de premsa de Presidència de la Generalitat).

El PSC de Manresa "estem disposats a rebatre un a un els arguments esgrimits pel Govern a la seva nota de premsa. Estem segurs, però, que la decisió està pressa i, en tot cas, com a mal menor, ja anunciem que mirarem de treure tant profit com sigui possible al conveni marc amb el Síndic de Greuges de Catalunya amb l'objectiu d'intensificar la seva presència a la ciutat". "De fet, ara que sabem de la seva disposició de major presència a la ciutat li demanarem, per exemple, que ens doni suport a l'Ajuntament en l'aplicació de les recomanacions que ha fet la Sindicatura en una qüestió tan rellevant com la política local per resoldre la segregació escolar" -conclou González.

Tenen Síndic/a de Greuges municipal 39 ciutats catalanes (entre elles, municipis de tota mena de dimensió poblacional i amb regulacions i pressupostos fets a mida a la singularitat de cada indret). Entre els 15 municipis considerats com els més 'transparents' de Catalunya, només L'Hospitalet i Manresa no tenen (i ara lamentem saber, que Manresa descarta tenir) Defensor/a de la Ciutadania local.

La CUP acusa el govern de menysprear la ciutadania

Per la seva banda, el grup municipal de la CUP ha emès un comunicat en el que acusa el govern de CDC i ERC de vulnerar per una banda els acords presos en el Ple municipal i, per l'altra, el compromís de l'executiu manresà amb els seus electors, ja que aquesta proposta figurava en el programa electoral tan de convergents com de republicans.

Malgrat criticar el fet que l'equip de Junyent no dugui a la pràctica el compromís adquirit, la formació cupaire 'no posa en dubte la idoneïtat' de la decisió de prescindir d'aquesta polèmica figura, al·legant l'alt cost econòmic que suposaria la seva creació en relació al volum de feina que se li esperava.