Després de set anys seguits amb un pressupost situat per sota dels 200.000 euros, la Festa Major de Manresa tindrà en l'edició d'enguany una quantitat que està per sobre. Dels 158.000 de l'any passat ha passat a 200.100, que representa un augment del 26%. La nova regidora de Festes, Neus Comellas, va atribuir, ahir, aquest increment a l'aposta econòmica de noves marques per la festa i a les entitats bancàries que hi han fet una aportació més generosa.

La festa major començarà el 19 d'agost amb el correaigua i acabarà el 28 amb el correfoc, seguit de ball amb Hotel Cochambre.

Per a una de les coses que ha servit tenir una partida més important -lluny, encara, dels 247.000 euros del 2008, però també dels 125.000 del 2013- ha estat per ampliar els espais de festa. Hi ha poques novetats importats. La principal és que, per primer cop, s'han programat concerts i el final de recorregut d'un espectacle infantil a la plaça Gispert. Comellas va recordar l'esforç al llarg de l'any del comerç i veïns d'aquesta plaça per guanyar visibilitat amb la programació d'activitats el cap de setmana. La darrera Fira de l'Aixada ja hi va arribar per primer cop i ara és el torn de la festa major. Al costat de la Gispert, va afegir que es potencia la programació a la plaça d'Europa per al públic familiar durant la tarda i amb balls a la nit. També dins de l'àmbit de la ballaruga, i «amb l'objectiu d'ampliar-lo al màxim», l'horari de les actuacions a la Plana de l'Om i del Manrusionica a Sant Domènec s'allargarà fins a les 3 de la matinada.

«Un llibre d'estil d'èxit»

Tant ella com Joan Orriols, coordinador de l'Associació Manresa de Festa, van insistir que, pràcticament amb mitja hora de diferència, els dies principals hi haurà actuacions simultànies en diferents llocs del centre de Manresa que abraçaran el màxim de gustos. Orriols va remarcar que la festa major «té un llibre d'estil d'èxit: sempre hi ha gent al carrer».

Altres novetats de la festa que van esmentar són l'estrena de la sardana La llum que portes dins, de Joan Làzaro, en la ballada popular del diumenge 27 al migdia; la tarda esportiva al parc de l'Agulla proposada pel Consell d'Infants, el mateix dia 27, entre les 6 de la tarda i les 9 del vespre, que en la presentació d'ahir van explicar quatre nenes del consell; la possibilitat de recollir a l'avançada a l'Oficina de Turisme els tiquets amb l'hora del torn de visita per a les Visites a la Manresa Desconeguda, dedicades als 125 anys de les Bases de Manresa (22, 23 i 24 d'agost), per no haver de fer cues. I, també, els tiquets de venda anticipada per al Tap'Antic del dia 24, on, seguint el mandat del ple, es faran servir gots reutilitzables o de vidre (pràctica que s'estendrà en tots els actes organitzats per l'Ajuntament) i que amplia a 25 els establiments participants. Dins del paquet gastronòmic, les food trucks tornaran al pati del Casino el dia 25 i, l'endemà, a la Muralla, que es tornarà a tallar al trànsit per a l'ocasió. Repeteix la Seu a la fresca, el 25, amb tapes, montaditos, vins i música, i s'hi afegeix l'Oller del Mas a la fresca, el dia 26, amb una proposta semblant, però amb vins de producció pròpia.

La celebració dels 25 anys de l'àliga de Manresa es farà en la ballada de la imatgeria del diumenge 27, amb la presència de l'àliga de Girona. Per a les persones amb mobilitat reduïda, aquest dia i el d'abans, a la plaça Major hi tornarà a haver un entarimat (cal inscripció prèvia trucant a l'OAC a partir del dia 1 d'agost). En aquesta edició també n'hi haurà un a la plaça de Sant Domènec els dies 24, 25, 26 i 27. En aquest cas, no caldrà fer la reserva prèvia.