A Manresa es parla de fer un crematori des del 1990, però no ha estat fins enguany que s'ha desencallat el tema. El març passat, el PSC va fer pública que una modificació urbanística al polígon de la Plana del Pont Nou havia de servir per poder-hi fer un forn crematori i el juny, un cop aprovada al ple de l'abril, es va obrir el període d'exposició pública per a l'atorgament de la llicència ambiental.

Mentrestant, a Sant Fruitós de Bages, l'Ajuntament tenia obert un concurs públic per a la concessió de diversos serveis funeraris al municipi, entre els quals un crematori. El 27 de febrer, l'empresa Eternam Serveis Funeraris hi va presentar una oferta -va ser la única- i el mes passat es va adjudicar el concurs. La previsió és que les instal·lacions funcionin de cara a la tardor de l'any vinent.

El terreny a Manresa on podria anar el crematori és d'Inversiones Funerarias Reunidas, del grup Mémora, al qual pertany Fontal. El mes passat, Mémora va passar a mans del fons de pensions Ontario Teacher's. La petició a l'Ajuntament de llicència ambiental per al projecte de tanatori amb crematori la va fer l'empresa Serveis Funeraris de Barcelona, el 15% de la qual és de l'Ajuntament de Barcerlona i, la resta, de Mémora, és a dir, d'Ontario Teacher's.