Si el 2015 la Fundació Sociosanitària de Manresa (FSSM) va aconseguir aturar 5 anys seguits de reducció d'ingressos, la memòria d'activitat del 2016 registra un nou augment de la facturació i marca una tendència a la recuperació que caldrà confirmar els pròxims exercicis.

No és l'única bona notícia, l'any passat la fundació va invertir gairebé el doble que durant el 2015 i la xifra d'1,1 milions d'euros d'aquest concepte és la més alta des del 2009.

Tots dos paràmetres, ingressos i inversió, marquen un punt d'inflexió després d'anys en els quals les notícies econòmiques no eren bones.

Això s'ha fet atenent un conjunt de 5.911 usuaris que, sense ser tan elevat com els 6.159 del 2015 o els 6.067 del 2014, és el tercer més important que ha assolit.

La xifra d'usuaris va començar una tendència ascendent el 2011, quan la fundació va haver de posar en pràctica l'estratègia de fer més amb menys a causa de les diferents rebaixes que l'Administració pública ha aplicat en els concerts assistencials. D'uns 4.800 usuaris el 2009 i el 2010, s'ha passat a 6.000.

Pel que fa als costos salarials, van tocar fons el 2012 amb 8,6 milions d'euros i des d'aquell any han augmentat més d'un milió d'euros, el 2016 van pujar a 9,7 milions d'euros.

El director general de la Fundació Sociosanitària de Manresa, Manel Valls, ha valorat el 2016 com un any «molt intens» en el qual l'activitat que s'ha dut a terme ha quedat reflectida en les xifres.

Més enllà de les dades, Valls remarca «la nova etapa en la qual estem immersos». Valls explica que en àmbits com la cronicitat o les demències «hem estat capaços d'establir aliances per situar-nos en primera línia».

Considera que «sense perdre de vista una atenció assistencial de qualitat, ens fixem tot tipus de reptes, alguns dels quals ja hem visualitzat durant l'exercici. Estem permanentment abocats al canvi de model d'atenció per fer-lo molt més centrat, de veritat, en les necessitats de les persones».

50 treballadors més

Més de quatre-centes persones, entre plantilla pròpia i tasques externalitzades, fan possible que l'engranatge de la Fundació Sociosanitària de Manresa rutlli.

L'organització ha anat creixent durant els darrers anys i malgrat el context de crisi econòmica generalitzada ha integrat aproximadament mig centenar de treballadors els últims 5 anys.

Es tracta de metges, infermeres, auxiliars d'infermeria, gerocultors, animadors socioculturals, fisioterapeutes, treballadors socials, psicòlegs, terapeutes ocupacionals i farmacèutics, que treballen de forma conjunta per atendre individualitzadament els usuaris.