Bagencs i berguedans que ahir eren a la Rambla narren a Regió7 el caos i el terror que van viure en el moment de l´atemptat terrorista. N´hi havia que estaven treballant i d´altres simplement estaven de compres, però tots narren el pànic que va desencadenar la furgoneta que va acabar matant 13 vianants i ferint-ne més de cent. Van ser testimonis de la corredissa desesperada d´una multitud que fugia per trobar un lloc on refugiar-se i de la por que es va respirar en les hores posteriors en els interiors dels establiments pel temor que hi haguessin terroristes fugint de la policia al centre de Barcelona.

Zeynabu Said, de 23 anys, era a l´entrada de l´establiment on treballa, a la plaça de Catalunya, quan va veure una gran quantitat de cotxes dels Mossos d´Esquadra i ambulàncies accedint a tota velocitat a la plaça en direcció a la Rambla, al mateix moment que un tumult de gent corria des de Canaletes. «No sabia què passava, però de cop ha entrat una noia tremolant i plorant dient que hi havia hagut un atemptat terrorista», explicava la manresana.

Tot seguit hi va haver una estampida de persones que volien entrar a la botiga a refugiar-se. «Hi ha gent que ha caigut a terra, a la porta d´entrada... En un primer moment els Mossos deixaven sortir a qui volgués, però hem decidit tancar les portes. De fet, a mitja tarda la policia deia que mantinguéssim la botiga tancada. A dins hi havia una seixantena de persones, totes espantades», afegia. Molts dels que es van refugiar a l´establiment on treballa la manresana eren turistes que van presenciar l´atemptat.

Ricard Lebourge, berguedà de 24 anys, treballa com a cambrer en un restaurant del carrer de Santa Anna, que connecta la Rambla amb el Portal de l´Àngel. «He vist molta gent que corria en direcció a Via Laietana, fugint de la Rambla, i he preguntat què estava passant i em deien que una furgoneta havia envestit molta gent. No va ser l´única onada de gent fugint. Poc després n´hi va haver una altra. No sé ben bé per què, però en aquell moment es comentava que els ocupants de la furgoneta havien disparat trets. Mols turistes i altres persones que corrien s´han refugiat a l´interior del local», narrava ahir a la tarda Lebourge. En aquell moment, el personal del restaurant va decidir abaixar la persiana, agents dels Mossos d´Esquadra que eren al carrer del restaurant alertaven que els terroristes havien fugit i que, per tant, tothom es refugiés a interiors de restaurants o domicilis. Cap a les 7 de la tarda, els agents van deixar passar gent pel carrer de Santa Anna, però només en direcció al Portal de l´Àngel i Via Laietana. L´accés a la Rambla estava tancat.

La manresana Anna González, de 32 anys i que és infermera de professió, va anar a passar el dia a Barcelona amb la seva mare. Quan eren a l´interior d'una botiga del carrer de Portaferrissa, amb sortida a la Rambla, el responsable del negoci va entrar corrents a l´establiment i ho va tancar tot. «No enteníem què passava i ens ha dit que, en el moment de l'incident, era a la Rambla i que ho havia vist tot, que la furgoneta li havia passat per davant i havia vist gent saltant pels aires».

Al vespre, González va explicar a Regió7 que dins de la botiga van quedar quinze persones, entre la clientela i els treballadors. «De seguida vam demanar informació per telèfon, però tothom deia que no passava res perquè tot just acabava de passar i encara no ho sabien». Fins que, al cap de poca estona, ja van veure que en parlava el 3/24 i van començar a sentir les sirenes de les ambulàncies i el so d'un helicòpter. La policia els va demanar que no es moguessin d'allà, així és que el local va quedar tancat amb ells a dins. Hi van entrar a les 5 i en van sortir a quarts de 8. No ho van poder fer fins que els va anar a buscar la policia, que els va indicar per on havien de passar. González explica que aquell va ser un dels pitjors moments. «A dins estàvem protegits, però, a fora, la sensació era pitjor. Les mirades eren de pànic i ens agafàvem de les mans». Amb el carrer totalment buit, van travessar tres cordons de seguretat, fins que van sortir de la zona que ja no estava acordonada.

L´ona expansiva del terror va arribar fins i tot a carrers que, tot i ser al centre, queda més lluny de la Rambla. El propietari de la llibreria Altaïr, Pep Bernadas, de Gironella, explica que a la seva llibreria va acollir persones que fugien atemorides de la plaça de Catalunya. L´establiment és a la Gran Via -a tocar de Rambla Catalunya i Ronda Universitat- i van decidir abaixar les persianes perquè els Mossos d´Esquadra recomanaven els negocis tancar les portes. Ahir a la tarda, l´espai de la llibreria destinada al cafè hi havia assegudes unes 25 persones que no s´atrevien a sortir al carrer. «Tothom està molt commogut, amb els ulls plorosos perquè ha estat en ple centre de Barcelona i molts venien d´allà. Ens hauria pogut passar a qualsevol».

La berguedana Rubina Akhtar treballa en una òptica del carrer de Sant Antoni, on també van arribar gent fugint de la Rambla. «Quan han començat a entrar les primeres persones que fugien, hem tancat l´establiment. A més la policia deia que tinguéssim el local tancat. Estem a l´interior esperant que hi hagi notícies noves i ens donin permís per sortir», explicava ahir mentre estava confinada a l´òptica juntament amb més gent atemorida.

Aquestes eren les aterridores experiències que es van viure ahir a la tarda en un dia fatídic.