La plaça Major de Manresa es va omplir ahir de desenes de persones que amb un sincer i aclaparador silenci es va solidaritzar amb les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils, i va expressar el rebuig a la violència.

L'escena es va repetir ahir al migdia arreu de les poblacions de la Catalunya Central. Segons l'Ajuntament de Manresa, unes 800 persones van prendre part en la protesta silenciosa. La més nombrosa que hi ha hgagut mai.

En nom de tots els grups municipals amb representació a l'Ajuntament de Manresa, l'alcalde, Valentí Junyent, va refermar «el nostre compromís granític vers la democràcia, la tolerància, el respecte, la llibertat i la pau».

La convocatòria era a les 12 del migdia. Força minuts abans ja hi havia un centenar de persones concentrades a la plaça. Una dona, amb els ulls plorosos, deixava a terra dues espelmes i un ram de flors. Una família duia una senyera amb un crespó negre.

A l'acte hi havia presents ciutadans a títol individual, l'alcalde de Manresa, regidors de tots els grups municipals, membres de la comunitat islàmica de Manresa, representants dels serveis d'emergència i d'entitats i col·lectius de la ciutat.

El silenci es va fer fins i tot abans que sonessin les campanes de la Seu. Després l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, va prendre la paraula per expressar la condemna de l'Ajuntament «amb consternació i total contundència» dels atemptats de Barcelona i Cambrils. Igualment, la solidaritat «i el nostre més sincer condol a les víctimes i famílies».

A continuació va assegurar que «tots els grups municipals amb representació al consistori fem una crida a treballar units contra l'odi, la intolerància, el racisme i la violència, i reiterem el nostre rebuig davant la barbàrie terrorista que, de manera indiscriminada i sense cap sentit, colpeja persones de tot el món».

Finalment, va dir que centenars de milers de persones han participat en les mostres de rebuig a l'atemptat a Catalunya i arreu de l'estat i el món perquè «junts som més forts, perquè junts serem invencibles davant el terror que provoquen aquests atemptats».

L'acte es va cloure amb aplaudiments i crits entre el públic assistent de «Fora el terrorisme» i «Visca la llibertat».

L'Ajuntament ha col·locat les banderes de l'edifici consistorial a mig pal i s'ha afegit als tres dies de dol decretats pel Govern de la Generalitat.

La Fundació Althaia també va organitzar un minut de silenci a l'Hospital de Sant Joan de Déu, a la Clínica de Sant Josep i als centres d'atenció primària pensant en els professionals, usuaris i familiars que no van poder anar a la concentració de la plaça Major.

La mateixa escena es va repetir a places i punts cèntrics de la majoria de poblacions de la Catalu-nya Central. La plaça de Sant Pere de Berga es va omplir també. Com a portaveu de tots els representants a l'Ajuntament, l'alcaldessa Montse Venturós va llegir un manifest de l'Associació Catalana de Municipis per donar «suport, escalf i estima cap a les víctimes, els seus familiars i amics». També va remarcar la voluntat del món local de garantir «els valors de la democràcia, la tolerància, el respecte, la llibertat i la pau».