Manresa ja sap les dues persones que la representaran durant els propers dotze mesos en l'àmbit del pubillatge. Adrià Herrero i Xènia Peirón, tots dos manresans, van ser escollits hereu i pubilla 2017 de Manresa en una cerimònia en què es va recordar en nombroses ocasions les víctimes dels atemptats a Barcelona i Cambrils de la setmana passada.

L'any que ve es compliran 50 anys de la primera edició a Manresa d'aquesta tradició, que va tenir lloc l'any 1968. Els organitzadors s'hi van referir expressant el desig de poder-la mantenir.

La proclamació dels nous representants del pubillatge a Manresa es va posposar de dissabte dia 19 a divendres passat pels atemptats de dijous i divendres passat. En els darrers anys, l'acte s'ha celebrat a la plaça de Sant Domènec, però la reestructuració de les activitats que es van haver de suspendre va fer que se celebrés, finalment, al teatre Conservatori.

Unes dues-centes persones lligades al món del pubillatge d'arreu de Catalunya es van aplegar per celebrar una nova edició de la tria de l'hereu i la pubilla manresans en una cerimònia que va incloure unes breus paròdies teatrals en què es va fer referència a la celebració d'aquest esperat mig segle de pubillatge a Manresa, que es van anar alternat amb el protocol de l'esdeveniment.

Herrero i Peirón, que tenen 19 anys i estudien Administració i Finances i ADE, respectivament, prenen el relleu a Joan Marc Planas i Clàudia Palà, representants d'aquest últim any, els quals es van mostrar emocionats, especialment durant el seu discurs abans de donar pas a l'elecció dels nous hereu i pubilla. Tots dos van coincidir a afirmar la gran experiència viscuda i que els ha permès representar la seva ciutat, conèixer nous indrets i, «el més important, les amistats que queden».

La cerimònia de nomenament també va servir per homenatjar Marc Piqué i Laura Santamaria, hereu i pubilla del 2015, que van fer la funció de presentadors.

A banda de les intervencions de l'hereu i la pubilla sortints i entrants i del president de l'entitat organitzadora, l'Agrupació Cultural del Bages, Pere Vila, entre d'altres, també va adreçar unes paraules als presents l'alcalde Valentí Junyent, que va cloure la vetllada desitjant un bon futur als nous representats i recalcant la importància de tradicions com el pubillatge. Finalment, va recordar que l'any vinent Manresa serà Capital de la Cultura Catalana. Va acabar amb un «visca Catalunya lliure!».