Poc els ha durat la tranquil·litat als veïns de Pymsa, l'empresa de tractament de fusta amb creosota, considerada un possible agent cancerígen, i sals hidrosolubles, situada al barri de Valldaura. Ahir al matí, van avisar a l'Ajuntament que hi tornava a haver activitat a l'empresa, que poden veure des de casa seva, tot i que el consistori la hi prohibís. La guàrdia urbana hi va anar al migdia a fer una inspecció i va comprovar que, efectivament, «hi havia indicis que s'havia dut a terme activitat», va confirmar a aquest diari el regidor Marc Aloy, responsable d'Urbanisme i Llicències.

Demanat per Regió7, Aloy va explicar que, una vegada evidenciat que Pymsa havia tornat a treballar, tal com van denunciar els veïns i va comprovar la Policia Local, que va aixecar acta que l'autoclau on es fa el tractament de la fusta havia funcionat, la intenció «a partir d'ara és corroborar l'acta aixecada per la guàrdia urbana per comprovar si és un fet puntual o si es repeteix». Va assegurar que «hi estem a sobre». En el cas que no sigui aïllat, com semblaria, tenint en compte que hi ha algun veí del barri que assegura que l'empresa fa més d'un dia que treballa, el regidor va comentar que «se seguirà el procediment».

Gairebé 40 anys després de la primera de les instàncies presentades pels veïns de Pymsa a l'Ajuntament per reclamar viure sense pudors, fums ni soroll, el 10 de juliol passat el consistori va obrir un expedient a l'empresa per dues infraccions de caràcter molt greu -abans ja l'havia sancionat cinc cops més-, consistents a superar els límits de soroll legalment establerts per la llei de protecció contra la contaminació acústica.11 decibels per sobre del permès

En concret, dels 55 decibels com a màxim que permet el mapa acústic de Manresa a la zona on és Pymsa, la vegada que va sobrepassar més els límits els va superar en 11 decibels, arribant a 66. Fruit d'això, l'Ajuntament li va ordenar el cessament provisional i la clausura de l'activitat, de manera que només podia mantenir la que no suposés la manipulació de mitjans mecànics, fins que acredités l'execució de les mesures correctores necessàries adreçades al compliment dels valors límit. Li va donar deu dies per al·legar, cosa que va fer l'empresa.

Trasllat o externalització

Entre les al·legacions de Pymsa per evitar el tancament, va manifestar la seva intenció de traslladar-se o, si no és possible, d'externalitzar de manera progressiva la impregnació de pals amb creosota amb el 22 de desembre del 2017 com a data màxima per completar-la. L'Ajuntament va desestimar les al·legacions perquè va considerar-les una «declaració d'intencions sense gaire concreció». Li va donar un setmana per tancar. El 3 d'agost, data límit per fer-ho, l'empresa va cessar l'activitat com li havia estat ordenat. En teoria, no pot treballar més fins que no demostri que ha resolt l'excés de soroll pel qual ha estat sancionada per l'Ajuntament.

Poder estendre la roba

Durant el temps que ha estat tancada, explicaven ahir un parell de veïnes d'un bloc de pisos del carrer de les Jorbetes, han pogut estendre la roba sense por que quedés impregnada de pudor i bruta per la pols. «Quan l'empresa funciona, només podem estendre el diumenge», es lamentaven.