La Fundació Bancària La Caixa invertirà un milió d'euros a construir un casal de la infància al convent de Santa Clara de Manresa. El projecte, que ja està força avançat i es posarà en marxa el gener, prestarà atenció integral a nens i nenes en situació de vulnerabilitat i a les seves famílies. Es dirà EspaiCaixa Francesc d'Assís.

El projecte es va presentar ahir en un acte a la sala d'estil gòtic català del convent, una de les parts més antigues de l'edifici. Hi van participar el director general de la Fundació Bancària La Caixa, Jaume Giró; i sor Lucía Caram; a més a més de la regidoria de Cohesió Social, Mercè Rosich.

L'orde de les dominiques de Manresa ha cedit un espai del convent, el que havia estat l'antic noviciat i l'hort, per tirar endavant la iniciativa. Oferirà atenció psicoterapèutica a nens i nenes, es farà reforç educatiu, educació no reglada i temps lliure i suport familiar. Durant el primer any de funcionament és previst que pugui atendre 250 nens i nenes i les seves famílies. Segons va anunciar Giró, la Fundació Bancària contractarà el personal per tirar endavant aquestes activitats, en les quals també hi participaran voluntaris.

A la presentació, sor Lucía Caram va recordar que els orígens de l'edifici, cap al segle XIII, eren oferir atenció i ajuda als més desafavorits. Era un hospital per a leprosos, «en aquells moments els més vulnerables de la ciutat de Manresa». El nou projecte dóna continuïtat a aquesta vocació, va emfatitzar, «i ens torna al començament i a donar atenció als més vulnerables, com a l'inici de la història d'aquesta casa». En aquest cas, els «més oblidats de la crisi, els nens i nenes». Caram va destacar que l'objectiu últim del casal de la infància serà treballar per la igualtat d'oportunitats dels infants i les seves famílies. A la presentació del projecte la religiosa va fer una aferrissada defensa de la doctrina del papa Francesc, que advoca «per una església pobra per als més pobres».

Per la seva part, el director general de la Fundació Bancària La Caixa, Jaume Giró, va reivindicar «l'esperit franciscà d'aquest espai. Des del primer moment vam coincidir que havia de tenir esperit franciscà dirigit a l'atenció integral de nens i nenes que més ho necessiten. També va recordar que fa un any van presentar el projecte al Papa durant una visita a Roma. Va donar suport al projecte i es va decidir batejar-lo amb el nom de Francesc d'Assís, per indicació del mateix Papa.

La regidora Rosich va assegurar que la construcció del casal és una molt bona notícia per a Manresa. També va manifestar que l'Administració no ha de ser l'única responsable de l'atenció a les persones vulnerables, i que necessita suports.