La festa major de l'any que ve inclourà l'actuació d'un grup de renom si l'Ajuntament aconsegueix més recaptació de patrocinadors i si les despeses del concert no desvirtuen els actes que se celebren als carrers de Manresa. Són les dues línies vermelles que s'ha marcat la regidoria de Festes per portar un cap de cartell destacat el 2018 i apostar, tal com s'havia fet tradicionalment fins fa uns cinc anys, per un grup mediàtic capaç d'atraure un públic nombrós.

La proposta és a les beceroles, i la responsables de l'àrea de Festes de l'Ajuntament, Neus Comellas, no ha posat sobre la taula quina quantitat de diners s'hauria d'aconseguir amb l'esponsorització ni quins grups mediàtics podrien venir a la festa major, però sí que parla «d'una banda especial que atregui una quantitat de públic important».

No només falten més diners de patrocinadors de la festa major. L'Ajuntament té clar que també hi hauria d'invertir una part del pressupost destinat a l'agenda d'activitats, i, per aquest motiu, si la iniciativa de portar a Manresa un grup mediàtic tira endavant, l'actual fórmula de programar múltiples actes en diferents emplaçaments de la capital comarcal al mateix temps -adreçats a diversos tipus de públics- serà objecte de modificacions.

«Aquesta proposta ha de ser compatible amb la voluntat de mantenir el segell de «Manresa, itinerant», perquè els diferents perfils de públic de la festa major puguin trobar actes en diversos indrets de la ciutat», destaca Comellas, i afegeix que «s'ha d'organitzar un altre tipus d'agenda que permeti la celebració d'aquest concert, perquè si no les despeses serien massa elevades, i està clar que no es disposarà del doble de pressupost per a l'organització de la festa major el 2018».

La proposta de portar un grup de renom l'any que neix de la demanda de part de la ciutadania, especialment els joves, que troba a faltar l'actuació d'una banda important en una ciutat de les dimensions de Manresa. També, de la nostàlgia per l'època en què la festa grossa era un referent als anys 80 i 90, quan hi venien a actuar cantants i grups coneguts arreu de l'estat, com Joaquín Sabina, Mecano o Ana Belén i Víctor Manuel; i bandes catalanes que jugaven a la primera divisió del mercat nacional, com Sopa de Cabra, els Pets o Sau.Plaça Gispert, dubte per al 2018

L'organització fa un bon balanç de l'alta participació que hi ha hagut en els actes programats, per primer cop, a la plaça Gispert. Tot i que la voluntat de l'organització és que l'any que ve aquest punt de la ciutat torni a ser escenari d'activitats de la festa major, no se sap al cent per cent si hi continuarà havent actes. «Estem contents de la participació, sobretot la del segon dia. Crec que l'any que ve hi organitzarem activitats, però encara és d'hora per assegurar-ho del tot», explica la regidora.

Si s'aconsegueix fer el macroconcert de festa major l'any que ve, l'Ajuntament té clar que s'haurà de retocar l'agenda d'activitats al carrer. Tot i així, Comellas diu que l'aposta per organitzar múltiples actes en diferents punts de la ciutat, sobretot al centre i al barri antic, ha donat bons resultats. «Segur que hi ha aspectes per perfeccionar, però la gent ha respost a aquest format i teníem molts ciutadans repartits en diferents espais. A més, no em preocupa si hi havia actes per a un mateix perfil de públic en un moment determinat, perquè els diferents emplaçaments estaven a prop, i hi havia ciutadans que es desplaçaven als diferents punts on hi havia activitats», afirma.

Més civisme

L'Ajuntament de Manresa destaca les poques incidències d'aquesta edició de la festa major i el civisme que s'ha respirat enguany. No hi ha hagut el malestar veïnal d'altres anys en els punts on hi havia concerts per la gran quantitat de joves que orinaven fora dels lavabos mòbils.

També hi ha satisfacció per la participació. «La resposta ha estat bona, sobretot tenint en compte que hi ha hagut elements que hi han anat en contra, com la suspensió dels actes els primers dies i la calor que va fer el mes d'agost». Segons l'Ajuntament, la percepció dels establiments, sobretot del sector de la restauració, ha estat positiva, i estan satisfets de la gran quantitat de persones que duran els dies de festa major hi havia pels carrers més cèntrics de la ciutat. Satisfacció, també, per la participació dels darrers dies.