Els examinadors de la Direcció General de Trànsit de l'Estat (DGT) han tornat a començar aquest dilluns un seguit d'aturades per exigir a la DGT que faci efectiu el pagament del complement salarial als examinadors. Les aturades estan convocades tots els dilluns, dimarts i dimecres del mes de setembre.

El sindicat UGT calcula que el seguiment d'aquest primer dia de vaga del mes de setembre se situa entre el 81 i el 83% a Catalunya. Des del sindicat lamenten la "manca d'interès" per negociar de la DGT i asseguren que la situació és "molt crítica" tant per als examinadors com per a les autoescoles. Un dels punts del territori català on era visible l'impacte de la vaga aquest dilluns al matí era a Manresa, on a la zona de Les Pistes, on es realitzen els exàmens i es fan les pràctiques, estava gairebé buida. Tot i que aquest dilluns no hi havia convocat cap examen, alguns professors d'autoescola han explicat a l'ACN que si fos un dia normal la zona estaria plena de vehicles fent pràctiques.

L'Associació d'Examinadors de Trànsit va decidir desconvocar la vaga indefinida el passat 23 d'agost i, a canvi, ho va substituir per noves aturades parcials durant el mes de setembre. Així, aquest dilluns ha arrencat la nova ronda d'aturades parcials, que el col·lectiu d'examinadors va començar a fer els mesos de juny i juliol. Es calcula que la vaga dels mesos d'estiu va provocar la suspensió d'unes 80.000 proves pràctiques. De fet, els examinadors estimen que cada dia de vaga s'anul·len aproximadament unes 1.456 proves.

La secretària d'Administració General de l'Estat de la UGT Catalunya i examinadora de Trànsit, Sílvia Faja, ha explicat en declaracions a l'ACN que la jornada de vaga d'aquest dilluns 4 de setembre l'han secundat entre el 81 i el 83% de la plantilla. Faja ha explicat que es va decidir anul·lar la vaga indefinida perquè el col·lectiu d'examinadors té clar, segons ella, que la vaga "està afectant a molta gent i, com a acte de bona fe, vam decidir només fer un vaga parcial per no ofegar tot el servei d'exàmens". De fet, Faja considera que la situació "és molt crítica, tant per a les butxaques de les autoescoles com per als examinadors".

La responsable sindical ha criticat que "l'únic que no hi perd" en aquest conflicte "és la DGT". Faja lamenta que la Direcció General de Trànsit, després de vint jornades d'aturades entre juny i juliol, "no posa cap proposta sobre la taula i no té cap interès per negociar res". En aquest sentit, aquesta examinadora de Trànsit denuncia que la DGT "té prou diners per fer front a l'increment salarial que demanem, ja que no arriba a l'1% del pressupost d'aquest organisme".

Faja ha dit que, tot i que hi ha altres problemes i reivindicacions de fons, el motiu principal pel qual ha decidit tornar a convocar una vaga parcial per aquest mes de setembre és la petició d'un increment de sou de poc més de 200 euros mensuals i que, segons el sindicat, la DGT es va comprometre a fer efectiu l'any 2015.

Paràlisi per al sector de les autoescoles

Per la seva part, les associacions d'autoescoles de Catalunya lamenten que les vagues estan generant "una paràlisi" en el sector. Una de les conseqüències serà que entre 700 i 1.000 professors d'autoescola es veuran afectats per un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) a causa de les continuades vagues dels examinadors.

A Manresa l'impacte de la vaga era visible aquest dilluns al matí a la zona de Les Pistes, on hi ha diversos circuits per practicar la conducció i les proves pràctiques que determina la DGT per a cada modalitat de carnet i també on es realitzen els exàmens oficials de la regió central. Prop d'un miler d'alumnes d'aquesta regió no s'han pogut examinar de teòrica i pràctica aquest estiu i les autoescoles de la capital del Bages lamenten que la situació els està perjudicant molt.

Alguns dels pocs vehicles d'autoescoles manresanes que aquest dilluns s'han apropat a la zona de Les Pistes perquè els seus alumnes fessin pràctiques coincidien a afirmar que la situació és insostenible. Tot i que aquest dilluns no hi havia convocada jornada d'examens a Manresa, sí que n'hi ha convocada per aquest divendres 8 de setembre i, segons els professors, "si ens trobéssim en una situació normal avui la zona de les pistes estaria plena de gent practicant".