El gestor del bloc de pisos que es va cremar dissabte havia denunciat el dia abans, divendres, i a instàncies dels veïns, l'inquilí que presumptament va provocar el foc, i que va acabar afectant el seu habitatge i tres més. La demanda es va presentar als Mossos d´Esquadra per les destrosses i les molèsties que patien els inquilins des de feia mesos, segons fonts properes a la propietat. La denúncia no va poder ser formalment per amenaces perquè només les podien denunciar els veïns que les havien rebut, i cap d'ells no s'havia atrevit a fer-ho, per la por que causava aquest home.

Els veïns havien trucat reiteradament a la Policia Local de Manresa i als Mossos perquè feia petits desperfectes al bloc i molestava els veïns amb sorolls a les nits. Fins i tot va punxar les rodes del cotxe d´una veïna. El bloc, que són els del número 48 i 50 del carrer Sarret i Arbós, té dos propietaris i tots els inquilins són llogaters, que des de dissabte al migdia només han pogut entrar als pisos acompanyats dels agents de la Policia Local per agafar pertinences que els eren indispensables. I és que quan es va declarar l´incendi, les flames es van estendre ràpidament, i van haver de mar-ne precipitadament sense tenir temps a agafar gairebé res.

Les mateixes fonts han dit a aquest diari que, un cop el gestor va presentar la denúncia, els agents que el van atendre van dir que no podien detenir el veí perquè fins aleshores no havia provocat cap incident remarcable que motivés el seu arrest. Des de dissabte, el presumpte autor de l´incendi és ingressat a la unitat de psiquiatria de l'Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa. Segons ha pogut saber Regió7, no era la primera vegada que els agents de la Policia Local l'havien portat a la mateixa unitat del centre hospitalari. La Policia Local havia redactat un expedient sobre l´home, que té aproximadament 60 anys, i l´havia derivat a l´àrea de Serveis Socials.

L´home, que té un trastorn mental des de fa un any, havia trencat la maneta del portal de l´edifici. De fet, dimecres, el dia que el gestor del bloc va presentar la denúncia a la policia catalana, la van arreglar, però l'endemà els veïns asseguren que se la van trobar una altra vegada arrencada. D'aquesta manera, els inquilins només podien sortir de l'edifici si tenien les claus de l´immoble.

Quatre habitatges molt afectats

Els veïns han hagut d´anar a cases de familiars i amics, i ahir encara no sabien quan podrien tornar als seus pisos. Segons va comunicar l´Ajuntament de Manresa a través d´una nota de premsa, de la inspecció duta a terme poc després de l´incident per part dels serveis tècnics municipals de Territori es desprèn que l'estructura, de formigó armat, no n'ha resultat afectada. Tot i així, en alguns dels quatre habitatges més afectats, i a causa de les altes temperatures, alguns envans i alguns revoltons ceràmics de l'entrebigat van trencar-se i el revestiment de guix també va saltar. Els tècnics de l´Ajuntament volen estar al cent per cent convençuts que no hi ha problemes de seguretat abans de donar permís als veïns de tornar als seus habitatges.

Atès que en el moment de la inspecció les temperatures d'alguns dels habitatges eren molt altes, avui a primera hora del matí s'hi tornarà a fer una inspecció tècnica per acabar de determinar els danys.

L'incendi es va iniciar dissabte al migdia al pis 2n 3a. Es tracta d'un bloc de 16 habitatges L'incendi va ser molt virulent i es va propagar ràpidament, a través de l'escala i, especialment, pel celobert, que va fer un efecte xemeneia cap al pis del costat (2n 2a) i els pisos immediatament superiors, (3r 2a i el 3r 3a), que han quedat parcialment cremats. Hi va contribuït el fet que algunes finestres del celobert estaven obertes. Els Mossos d´Esquadra encara investiguen si l´incendi va ser intencionat o va ser causat per una negligència.