L'activitat que porta a terme l'empresa Postes y Maderas SA (PYMSA) al barri de Valldaura de Manresa per impregnar la fusta amb creosota, considerada per la UE un potencial agent cancerígen, «no reuneix les condicions adequades que hauria de tenir per ser exercida». La direcció general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat va enviar, el 26 de juny, una carta a l'Ajuntament on el n'informava. El consistori, que ha lamentat que li hagi passat la pilota tot i no ser un tema de la seva competència, va obrir un expedient a l'empresa que no ha transcendit fins ara, quan aquest diari n'ha tingut coneixement i n'hi ha demanat informació.

La Generalitat ha assegurat que «és l'Ajuntament qui té el control i la potestat de revocar la llicència a l'empresa», cosa que l'Ajuntament ha admès, sempre que, ha remarcat el regidor d'Urbanisme i Llicències, Marc Aloy, sigui sobre la base d'una informació completa i documentada, i no en una carta. «És evident que la potestat d'atorgar o de negar una llicència és de l'Ajuntament, però nosaltres no podem retirar una llicència per un tema que no és competència nostra sense una informació tècnica i uns informes que siguin clars». Per aquest motiu, han demanat a la Generalitat tota la informació que ha generat l'esmentada carta.

Segons ha sabut aquest diari per fonts de la direcció general de Qualitat Ambiental, arran d'una documentació que li va presentar PYMSA, «es desprenia que les emissions a l'atmosfera derivades del seu procés productiu (de creosota) no estaven conduïdes cap a una xemeneia ni disposaven de mesura correctora». Tenint això en consideració, «vam informar l'Ajuntament, com a administració competent en l'autorització i control d'aquesta activitat, que l'empresa no reunia les condicions adequades».

El consistori, però, ha recordat que ell té competències en el tema dels sorolls, per als quals ja ha fet passes endavant (amb dos expedients sancionadors a PYMSA i una ordre de tancament), però no en el de la creosota. Malgrat això, també va obrir un expedient anomenat de protecció de la legalitat a l'empresa per aquest tema, on li va requerir l'acta de control periòdic de les emissions que genera, que és «la documentació que acredita que, malgrat que tu tinguis una llicència de l'any que sigui, com que hi ha hagut unes modificacions en la normativa, t'has adaptat». L'empresa va rebre la notificació d'aquest expedient el 20 de juliol. El 2012 PYMSA ja va presentar una d'aquestes actes que no era favorable. L'Ajuntament ho va enviar a la Generalitat, que la va multar amb 2.000 euros.

Prohibició provisional

En l'expedient, explica Aloy, «com a mesura provisional, els prohibíem el funcionament de la instal·lació del tractament de pals amb creosota». L'empresa va presentar al·legacions, però l'Ajuntament les hi va tombar, de manera que continua esperant que l'empresa faci el que li va demanar. Si no aporten en el termini estipulat l'acta de control periòdic, «s'obrirà un expedient sancionador.»

L'expedient per les emissions de creosota avança en paral·lel a un altre que el consistori també ha obert a PYMSA pel tema del soroll que aquest diari ha explicat a bastament. El 26 de juliol el consistori va ordenar el tancament provisional de l'activitat, tancament que començava el 3 d'agost passat. PYMSA, però, només va obeir aquesta ordre els dies que van coincidir amb les vacances. L'endemà del dilluns de festa major, va tornar a treballar i, gràcies a una maniobra legal, ha guanyat dies per continuar la producció.

L'empresa no hi deixa entrar

Aquest dilluns, sembla que l'empresa no va fer producció, però va prohibir l'entrada a les instal·lacions d'un tècnic del consistori que volia comprovar si hi havia activitat o no per constatar si el fet que la setmana passada produís malgrat l'ordre de l'Ajuntament havia estat puntual o no. A partir d'ara, si el consistori hi vol entrar, tot indica que ho haurà de fer mitjançant una autorització judicial.

Tot plegat, enmig del malestar dels veïns que viuen al voltant de l'empresa, que fa prop de 40 anys que van presentar la primera instància a l'Ajuntament queixant-se de les molèsties que els genera: pudors, fums, sorolls. Dilluns a la tarda, una representació dels veïns va tenir una reunió amb l'Ajuntament.