El 2016 ha estat el setè any consecutiu que ha baixat la recollida de la fracció orgànica a Manresa, segons les darreres dades publicades per l'Agència Catalana de Residus. En aquesta ocasió, ha estat una davallada més lleu, si es compara amb altres anys.

La fracció orgànica són les restes de menjar, bàsicament, i de poda; les que van al contenidor marró. Un cop allà, es recull amb camions especialitzats i es trasllada fins a la planta de compostatge del Parc Ambiental de Bufalvent on, després de ser tractada i amb un control exhaustiu de la humitat i de la temperatura durant tot el procés, es transforma en compost, un adob de gran qualitat per a usos d'agricultura i jardineria.

Si no es recicla, aquesta fracció va parar al dipòsit amb la resta de residus que no es poden reciclar i genera molts gasos i líquids durant la seva fermentació. En canvi, si se'n pot fer tractament, es pot reutilitzar completament, i contribueix a allargar la vida útil del dipòsit controlat. A Manresa, del 2015 al 2016 s'ha reduït de prop del 2%, 47,69 tones menys. A Catalunya també ha baixat, però només fa dos anys seguits, i no set.

La bona notícia és que la selectiva ha tornat a pujar per quart any consecutiu. De les 11.817,98 tones del 2015 s'ha passat a 13.039,75 el 2016, que representa un increment del 10%. D'un any a l'altre també ha augmentat el reciclatge dels residus voluminosos i fusta.

Per què costa tant que la gent recicli la fracció orgànica? El regidor de Qualitat Urbana i Serveis, Jordi Serracanta, explica que, «quan hi ha recuperació econòmica, les fraccions de selectiva, que són el paper, el vidre i els envasos, acostumen a pujar i el rebuig també, perquè hi ha més consum a les famílies». En canvi, «l'orgànica, dins de les fraccions de selectiva, és la que sempre ha costat més». I, «quan hi ha un relaxament en el reciclatge, és la primera que se'n ressent». Afegeix que «estem en la mitjana catalana, la qual cosa denota un estancament al país».

Els motius per fer-ho o no

Per a Ricard Jorba, gerent del Consorci del Bages per a la Gestió de Residus, en el tema de la recollida de la fracció orgànica, l'única certesa és que, si no es fa bé, hi surt perdent el medi ambient. Jorba admet que «no sabem exactament per què no ho fa la gent. El que sabem són els perjudicis que provoca» i que, «quan separes a casa, és un hàbit que, un cop l'has adquirit, difícilment tornes enrere». Fa notar, també, que «en pobles on es fa el porta a porta, que és un sistema que t'obliga a reciclar, la gent ho fa», de la qual cosa es desprèn que «la gent no ho fa perquè ningú no l'obliga a fer-ho».

Una altra lectura que ofereix és que, a més consum saludable, més orgànica es genera, i la tendència oposada, el consum de productes més elaborats, el que produeix són més envasos.