Aquest matí s'ha iniciat amb normalitat a Manresa el curs escolar 2017-18 amb menys alumnes d'infantil i primària i més a ESO. La creació del nou institut al barri Pare Ignasi Puig, una aula multisensorial a la llar d'infants Bressolvent i els nous cicles formatius a Guillem Catà i Lacetània són algunes de les principals novetats. A P3 es mantenen els 33 grups a la ciutat. D'altra banda, l'Ajuntament de Manresa ha dut a terme al llarg de l'estiu millores en diversos centres.

El curs escolar 2017-2018 s'ha iniciat aquest matí amb normalitat a les escoles d'infantil i primària de Manresa, mentre que els instituts també inicien les classes aquests dies. La regidora d'Ensenyament i Universitats de l'Ajuntament de Manresa, Mercè Rosich, ha anunciat que les principals novetats d'aquest curs són la creació d'un nou institut al barri Pare Ignasi Puig, que compartirà edifici amb l'escola de Primària Muntanya del Drac, la creació d'una aula multisensorial a la llar d'infants municipal Bressolvent i l'estrena de dos nous cicles formatius: fabricació i ennobliment de productes tèxtils (institut Guillem Catà) i manteniment electrònic (institut Lacetània).

També, en el marc del desplegament de les escoles que s'han obert els darrers anys, Rosich ha informat aquest curs l'escola Les Bases, ubicada provisionalment a l'edifici dela FUB2, ja disposarà de grups de P3, P4 i P5, mentre que l'escola Valldaura tindrà per primer cop grup de 6è, i per tant completarà l'escolarització de tots els nivells.

Es mantenen els 33 grups de P3

Segons les dades de matrícula facilitades pel departament d'Ensenyament (poden haver-hi petites variacions per incorporacions de darrera hora o exàmens de setembre), es mantenen els 33 grups de P3. La xifra de matriculació, d'acord amb l'evolució demogràfica de la ciutat, pateix una petita davallada en els nivells d'infantil i primària respecte el curs anterior, i en canvi creix a secundària:

Dades de matricula a primària:

Alumnes matriculats a P3:

  • Curs 2016-17: 732 alumnes (33 grups).
  • Curs 2017-18: 663 alumnes (33 grups)
  • La ràtio mitjana al municipi no supera els 20 alumnes /aula

Alumnes matriculats al 2n Cicle d'Educació Infantil (3- 6 anys):

  • Curs 2016-17: 2.284 alumnes
  • Curs 2017-18: 2.113 alumnes

Alumnes matriculats a primària (6-12 anys):

  • Curs 16-17: 4.992 alumnes
  • Curs 17-18: 4.664 alumnes

Dades d'ESO: (12-16 anys)

  • Curs 16-17: 3.041 alumnes
  • Curs 17-18: 3.329 alumnes, dels quals 829 són alumnes de 1r ESO

Escola d'Art i Conservatori de Música

A l'Escola d'Art, la xifra d'alumnes matriculats a Cicles Formatius i curs pont per a aquest curs 2017-18 és de 120. També hi ha, fins ara, un total de 58 alumnes matriculats a tallers d'arts plàstiques i disseny, si bé la matricula actualment està oberta

Pel que fa al Conservatori, actualment el nombre d'alumnes matriculats a l'Escola de Música és de 410, i s'hi han d'afegir 125 alumnes més que participen en projectes externs en escoles de primària.

Aquest inici de curs també cal afegir els alumnes d'un curs de música per a nadons, al qual s'han inscrit ja 25 famílies (la matricula està encara oberta fins finals de mes de setembre).

A l'Escola de Música la matricula està oberta i durant aquest mes de setembre s'estan realitzant matricules.

Finalment, la xifra d'alumnes matriculats a Grau Professional delConservatoriés de 189.

Llars d'infants públiques

A data 6 de setembre el nombre d'alumnes matriculats a les llars d'infants municipals era 266 infants.

En el conjunt de llars d'infants públiques hi ha a data d'avui un total de 64 places vacants (14 a les municipals i 50 a les de la Generalitat), si bé es preveu omplir la majoria amb les demandes de les nombroses famílies que s'estan atenent durant aquests primers dies de setembre.

La llista d'espera continuarà oberta per a noves inscripcions de famílies interessades per si durant el curs queden encara algunes vacants.

Obres d'adequació i reforma

Durant les vacances escolars l'Ajuntament ha dut a terme una sèrie d'obres en les escoles de primària que han suposat una despesa total de 89.000 €.

Les actuacions realitzades ha estat:

  • Escola Valldaura: Condicionament dels patis.
  • Escola Serra Húnter: porta accés al pati.
  • Escola Sant Ignasi: Paviment porxo.
  • Escola Muntanya el Drac: Condicionament nous espais interiors i exteriors de l'escola i reparació d'humitats cobertes.
  • Escola Puigberenguer: Paviment pista.
  • Escola Renaixença: Impermeabilització de la coberta zona cuina i magatzems.
  • Escola Ítaca: Condicionament pati.
  • Escola La Font: Reparació humitats coberta plana i mur i reparació degoters, arrebossats i enguixats edifici AMPA.

També s'han realitzat intervencions en els centres propis amb una inversió de 15.700 €.

  • Escola d'Art: Nova xarxa de dades per a l'aula d'informàtica i nova pica per serigrafia
  • Conservatori de Música: Nova xarxa informàtica i reparació portes escala sortida d'emergència

Nou espai multisensorial

Amb el suport econòmic de la Diputació de Barcelona, aquest curs s'ha creat un espai multisensorial a la Llar d'infants Bressolvent: Aquesta aula tindrà com a objectiu atendre nens i nenes de 0 a 3 anys, motivant i afavorint la seva estimulació. Per desenvolupar aquest projecte, es compta amb el suport de la Fundació Ampans. El cost total de l'equipament ha estat de 23.000 euros.