Històrica. No ho semblava quan va començar a la plaça Major, però va fer un salt quantitatiu important quan es va traslladar a la plaça de Sant Domènec, i encara més quan va arribar davant de la caserna de la Guàrdia Civil, on va acabar passats 2/4 de 10 de la nit, després d'una hora de crits, de xiulades i de càntics. La proclama majoritària: «votarem!».

Segons càlculs de la Policia Local, prop de 7.000 persones van participar, ahir, en les convocatòries a Manresa per mostrar el seu rebuig pels fets de la jornada. Sens dubte, és la manifestació més important que ha viscut la capital del Bages d'ençà que es tenen dades d'actes massius com aquest.

El tram de la Muralla de Sant Domènec des de la plaça i la car-retera de Cardona van quedar plens de gent, fet que va obligar la guàrdia urbana a tallar-les al trànsit, així com els vials laterals. Va ser una manifestació festiva (amb dos grups amb instruments de vent i de percussió que van animar el trajecte), molt intergeneracional, amb gent de totes les edats, i totalment pacífica. L'única acció va consistir a cridar proclames, fer onejar estelades, cantar l'himne de Catalunya (unes quantes vegades) i L'estaca, i col·locar urnes de cartró i estelades davant de la porta del número 82-86, l'edifici de la Guàrdia Civil, on es va voler fer fotografies molta gent.

Protesta multitudinària a Manresa contra els atacs de l'estat

Protesta multitudinària a Manresa contra els atacs de l'estat

A les 7, puntual, es va fer la concentració a la plaça Major, convocada per l'Ajuntament amb el suport d'Òmnium i l'ANC. Els primers crits d'«independència» i aplaudiments es van escoltar quan es va desplegar una estelada gegant a la façana del bar Toni's. Darrere una pancarta amb la paraula «Democràcia!» hi havia regidors i membres de les entitats convocants. Marc Aloy, primer tinent d'alcalde (l'alcalde era a Alemanya en un viatge de la Diputació), va llegir el comunicat. Va remarcar que «en aquests moments d'extrema gravetat, amb atacs insòlits contra la llibertat i la democràcia, l'Ajuntament s'adhereix al clam dels 780 municipis catalans, que es recull al manifest unitari de l'Associació Catalana de Municipis i de l'Associació de Municipis per la Independència», que va llegir seguidament.

Després del cant d'Els segadors i de clamar per una «Catalunya lliure», els assistents van començar a baixar cap a Sant Domènec, on hi havia una altra concentració convocada pel Comitè de Defensa del Referèndum, a la qual va convidar a anar Aloy en acabar l'acte, i que va quedar plena com un ou, inclosa la plaça de Fius i Palà. Allà, més proclames, entre les quals la de «no tinc por». Pel camí, es van veure a les portes d'alguns comerços que havien tancat abans d'hora un cartell dels convocants amb el lema «Comerç tancat per la concentració».

I, quan semblava que a Sant Domènec s'acabava tot, la gent va començar a ocupar la Muralla per anar cap a la Guàrdia Civil. La imatge de la carretera de Cardona plena és d'aquelles que queden gravades a la memòria.

Gent mostrant estelades des dels balcons, moltíssima gent enganxada al seu mòbil per immortalitzar i comunicar aquells moments a amics i coneguts. La capçalera, amb un cotxe de la Policia Local obrint camí i una pancarta amb el lema «Defensem el referèndum. Contra la repressió i per la llibertat dels pobles», va arribar davant de la Guàrdia Civil a 1/4 de 9 del vespre. Al terrat de dalt de tot de la caserna hi havia gent mirant. La reacció dels manifestants va ser en forma de xiulades i de fer el gest d'adéu amb les mans. Van cantar el «passi-ho bé», van cridar «fora les forces d'ocupació» i «independència», i no es van cansar de cantar Els segadors i d'expressar un desig: «votarem, votarem!».

Vídeo de la concentració a la plaça Major