La sala de plens de l´Ajuntament de Manresa s´ha omplert de públic per assistir al debat sobre el donar compte del decret d'alcaldia de suport al referèndum, de 7 de setembre, i el recurs presentat pel grup municipal de Ciutadans.

El públic ha premiat amb aplaudiments els grups municipals excepte els de Ciutadans i el PSC. El president del grup municipal de Ciutadans, Andrés Rojo, ha defensat el recurs presentat com un "flotador" per a lálcalde Valentí Junyent, que li ha respost que "ja em dirà la talla del flotador, perquè jo el necessito gran".

A la sala hi havia el diputat al Parlament de Catalunya Antonio Espinosa per donar suport als dos regidors de Ciutadans en la seva denúncia que el decret era clarament il·legal.

Per part del PSC, Felip González ha posat de manifest que el que havia signat l´alcalde era una resolució i no pas un decret per aspectes formals que havien estat detalladament calculats per prevenir conseqüencies judicials.

L´alcalde Valentí Junyent ha negat que hagi posat en perill la institució com li havia retret Rojo. Junyent ha recordat que darrera de la seva signatura hi ha una amplíssima majoria política del ple i la voluntat de defensar "la democràcia i la llibertat" sense posar en risc els treballadors municipals.

L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, va signar el 7 de setembre un decret d'alcaldia en el qual dona suport al Referèndum per a l'autodeterminació de Catalunya, convocat per a l'1 d'octubre. El document, de tres punts, expressa el en primer lloc ple suport a la convocatòria i a complir les previsions que es concreten a la Llei del Referèndum; manifesta que es donarà compte d'aquesta resolució, com així s´ha fet, al Ple Municipal; i posa de manifest que es comunicarà aquesta resolució al Govern de la Generalitat, a l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) i a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI).

L'Ajuntament de Manresa forma part de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i ha fet costat al govern de la Generalitat i al Parlament davant la convocatòria del referèndum. El 9 de juny passat, l'equip de govern, que formen CDC i ERC, ja va mostrar el seu suport a la Declaració Institucional del President de la Generalitat sobre la convocatòria de l'1 d'octubre i es va afegir al compromís municipalista manifestat per l'AMI.