La plaça Major es va omplir, aquest dissabte, durant tres hores, per seguir les actuacions i parlaments de l´acte central de la campanya pel sí de la plataforma Manresa pel Sí.

La convocatòria, que, segons l´organització, van seguir prop de 2.000 persones, va alternar les actuacions musicals i els parlaments. Un dels més aplaudits va ser el de la periodista i escriptora Núria Cadenas, que va admetre que «mai de la vida m´hauria pensat que m´emocionaria sentint unes paraules del conseller d´Interior parlant dels Mossos d´Esquadra».

També es van endur un emocionat aplaudiment els pares, Carme i Guillem, i la germana, Betlem, de Guillem Agulló, presents a Manresa amb un grup de persones provinents del País Valencià. El pare del noi, que va morir assassinat el 1993 a les mans d´un grup de feixistes, ho va agrair posant-se la mà al cor.

I també hi va haver ovació per a Alfons Palacio, president de Socialistes pel Sí. Assegut a primera fila en una de les 500 cadires de davant l´escenari, el van acompanyar els també socialistes Ezquiel Martínez, ex-alcalde de Sant Joan, i Quim Collado, ex-regidor de Manresa.

Sherpa, la Cobla per la Independència, Manel Camp, Santi Arisa i Gossos van signar les actuacions musicals. Jordi Pesarrodona (regidor de Sant Joan, la imatge del qual aquesta setmana amb un nas de pallasso al costat d´un guàrdia civil s´ha fet viral) i la periodista Aina Font van presentar; el grup de percussió Serakatà va posar ritme entre actuació i actuació i, a banda de Cadenas, el científic manresà Pere-Joan Cardona i l´actor Sergi Mateu també hi van intervenir. El primer va fer una dura crítica de l´estat espanyol i de la seva actitud bel·ligerant vers Catalunya. Va parlar de la «gran oportunitat» per «fer un nou país que pertanyi a tots els ciutadans», i va demanar encarar «aquesta setmana amb il·lusió» i sense por.

Mateu, amb fons de l´Orfeó Manresà i la coral Eswèrtia, va llegir el manifest de Manresa pel Sí. Com Cardona, va parlar d´una resistència feta a base de somriures. Va dir que «diumenge hi hem de ser tots en defensa de la democràcia i per la República catalana». Abans de l´actuació de Gossos, els presents van entonar Els segadors i El cant de la senyera.