Ambient distès i festiu, però amb un punt de tensió al rerefons per les visites dels Mossos d'Esquadra. Aquesta és la sensació que predomina als centres escolars de Manresa que són punts de votació per l'1-O en els quals les associacions de mares i pares hi han organitzat activitats fins demà diumenge amb l'objectiu de mantenir-les obertes, impedir que es precintin i s'hi pugui votar. Pares i mares amb el suport del Comitè de Defensa del Referèndeum de Manresa, s'hi van quedar a dormir. També tenen previst fer-ho avui.

Per mantenir les escoles obertes s'han organitzat tota mena d'activitats: una marató de cinema a l'institut Pius Font i Quer, tallers de tota mena, sopars de germanor, espectacles, competicions esportives i fins i tot treballs de manteniment al centre. És el cas de l'institut Lluís de Peguera.

L'escola Bages va ser la primera que va anunciar que s'hi farien activitats des de primera hora de la tarda de divendres fins diumenge al matí. Això li ha donat notorietat, i mitjans d'abast estatal es van interessar ahir per enregistrar imatges del que han batejat com la Festa d'Inici de Curs. Però l'AMPA va restringir l'accés a famílies de l'escola. En un comunicat, l'AMPA va expressar el seu màxim respecte a totes les opcions i ideologies polítiques, i que «estimem l'escola. És per això que no volem que la precintin. La volem oberta per defensar uns valors ètics i democràtics que creiem en perill».

Ahir al vespre hi havia molt ambient. Familiar. Gent sota els porxos, nens i nenes jugant a la pista esportiva, i pares i mares preparant una graellada de carn. Avui també estarà oberta i s'ha programat activitats esportives, un dinar i cinema amb crispetes.

Punt de tensió

Al Serra i Húnter del barri de la Balconada de Manresa un grup de pares i mares del centre, als quals s'hi van afegir les AMPA de l'Ítaca i de l'institut de Cal Gravat també van mantenir obert el centre des d'ahir a la tarda. Al pati s'hi van plantar mitja dotzena de tendes de campanya per a la gent que tenia previst passar la nit.

«Hi ha un ambient festiu i tenim ganes de gaudir-ne». Sí que és cert que hi ha un punt de tensió i no ens sentim còmodes del tot. Però hem de ser aquí», comentava Toni Erro, membre de l'Associació de Mares i Pares del col·legi Serra i Húnter. El que temen és que en algun moment pugui aparèixer la policia per desallotjar-los. «Estem confiats que no vindran. Si ho fessin els acolliríem», deia Pere Ramon Erro. Si bé l'acció penja d'un grup concret, el centre va ser un constant anar i venir de gent. Per a avui s'han programat manualitats, tallers, un dinar i un sopar de germanor i cinema a la fresca.

En aquest centre, dos agents dels Mossos hi van acudir cap a 3/4 d'1 de la matinada. Van advertir als presents que diumenge, a les 6 h, ja no hi pot quedar ningú. Segons els presents, va ser una trobada cordial.

A l'escola la Sèquia també s'hi va quedar gent a dormir. S'han previst diverses activitats per a avui i també per a tot diumenge. Al Sant Ignasi hi haurà activitats al pati a partir de les 6 de la tarda.

Els Mossos visiten l'escola Barnola d'Avinyó

A Avinyó, a l'escola Barnola, els Mossos hi han passat per allà a 2/4 de 6 del matí. A dins hi havia una trentena de persones dormint. Els han demanat les activitats que es feien (festa d'inici de curs i actes de correllenga), han fet una acta i han marxat. També els han dit que demà a les 6 haurien de ser tots fora. Avui durant tot el dia hi ha activitats a l'escola.

En un altre municipi del Bages, a Monistrol de Montserrat, els agents del cos de la policia catalana han visitat l'escola pública Sant Pere que demà serà col·legi electoral. No hi ha hagut incidències.

Jornada de manteniment a l'institut Lluís de Peguera

A l'institut Lluís de Peguera l'associació de mares i pares ha aprofitat l'ocasió per convocar unes jornades per fer tasques de manteniment al centre, que enguany commemora el seu 90è aniversari i els celebrarà amb diversos actes a partir de la setmana vinent. També tenien previst portar a terme activitats lúdiques, mentre que l'institut Pius Font i Quer ahir a la tarda va començar una marató de cinema que durarà fins diumenge.

En altres punts de votació de Manresa també hi haurà activitats, però són les pròpies que es desenvolupament normalment. És el cas de la FUB, que els dissabtes acostuma a estar oberta per dur-hi a terme diversos cursos. També el Conservatori de Música de Manresa. Avui s'hi celebra un taller de música per a nadons, classes i assajos. El Casal de les Escodines també obrirà com ho fa habitualment els dissabtes per acollir activitats del barri.

A Manresa hi haurà, diumenge, 18 punts de votació. Inicialment n'havien de ser 20, però s'han eliminat el de l'oficina de Benestar Social de la plaça de la Democràcia, al barri de la Mion, i el de l'edifici de l'Ajuntament. El primer s'ha traslladat a la Fundació Universitària del Bages, i el segon, al Conservatori de Música.

L'escola de Santa Eulàlia de Berga va preparar activitats des primera hora de la tarda d'ahir que s'allargaran fins diumenge a les 8 del matí amb un esmorzar.