Comerços, empreses, escoles, instituts i universitats de Manresa s’han afegit a la convocatòria d’aquest dilluns al migdia per denunciar l’ús de la violència per part de cossos policials durant la jornada de votacions d’aquest l’1-O.

Al carrer Guimerà de Manresa més d’una dotzena de botigues han tancat les seves portes aquest migdia durant uns minuts. Els dependents s’han concentrat a les portes dels comerços. Hi ha hagut establiments, com les bancaris o més de gestions, que no han tancat portes, però els treballadors s’han concentrat a l’exterior per expressar la seva condemna. L’escena també s’ha repetit a altres punts de la ciutat.

Als instituts de Manresa s’ha seguit la convocatòria del migdia. Al Lluís de Peguera els alumnes han fet una cadena humana que ha envoltat tota l’edifici, amb pancartes contra la violència, en favor de la pau i de la democràcia. Al terra de la vorera de davant de l’institut encara era plena de paperetes de l’1-O. El Peguera va ser un dels punts de votació.

A la Fundació Universitària del Bages (UManresa-FUB) mig miler d’alumnes s’han concentrat davant de l’edifici principal, on s’ha llegit un manifest institucional que rebutja «l’ús desmesurat de la violència en contra de la població i la repressió policial que va impedir el desenvolupament normal de la jornada electoral d’ahir». A la protesta s’hi va afegir la UOC-Manresa.

La Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ha aturat aquest migdia la seva activitat. Aquest dimarts la universitat estarà tancada, igual que la FUB. S’afegeixen a l’aturada general convocada a tot el país. En el cas de la Fundació Universitària del Bages l’aturada afectarà tan l’activitat acadèmica, també les pràctiques internes i externes dels alumnes, com l’assistencial.

També ho farà la Universitat Politècnica de Catalunya a Manresa. A la capital del Bages professors i alumnes s’han concentrat aquest dilluns davant l’edifici de les Bases «amb motiu dels episodis de violència, injustificada i injustificable exercida a Catalunya l’1-O per la guàrdia civil i la policia nacional», segons un comunicat emès per la UPC. Expressa «el nostre rebuig, la nostra indignació i la nostra condemna més enèrgica». També es remarca que «més enllà de les diverses posicions polítiques de totes les persones que integren la comunitat de la UPC, coincidim a reiterar que l’única via possible en qualsevol conflicte és el diàleg, i no ens cansarem de reivindicar-lo com a única arma legítima de la democràcia».

A centres sanitaris com CAP, la Fundació Althaia o la Fundació Sociosanitària de Manresa hi ha hagut concentració de treballadors a l’exterior.