Aquest diari ha entrevistat tres comerciants que van decidir obrir el seu negoci el 12 d'octubre, malgrat ser festiu.

La Casa del Bacallà: «No és pel calaix, és per principis»

Serà el primer 12 d´octubre, en els 30 anys que fa que Elisenda Sitjes treballa a la botiga La Casa del Bacallà, que el comerç obrirà. Sitjes, actualment responsable de l´establiment situat al carrer de Sant Miquel, explica que «per la festa del 12 d´octubre no tenim res a celebrar. Vam fer vaga el 3 d´octubre i, ara, per coherència i principis obrim per la Hispanitat. No compto pas fer calaix».

Animalistiks: «Si tanco el dia 12, em contradic»

Joan Borràs fa un mes que ha obert una botiga de productes per a animals al carrer Sobrerroca. Té clar que el dia de la Hispanitat ha d´obrir ja que creu que si fes festa «seria com contradir-me». Borràs explica que va fer vaga el 3 d´octubre, va tancar un dia a les 7 per anar a una manifestació, i no té sentit que tanqui el dia 12. «No ens quedarem a casa a veure la desfilada, oi?», pregunta amb un somriure.

Killing Weekend: «L´any passat ja vam treballar»

Xavier Martínez és un dels responsables de la botiga de roba Killing Week-end, situada al carrer Sant Miquel de Manresa. Martínez assenyala que el dia 12 tindran la botiga oberta «en l´horari habitual» i que, de fet, «l´any passat ja vam treballar a porta tancada». «Es tracta de cohèrencia ètica», explica.