La Plataforma per la Rebaixa de l'IBI ha qualificat de «fora de lloc» l'augment de l'Impost de Béns Immobles que el govern de l'Ajuntament de Manresa portarà al ple municipal de demà per a la seva aprovació.

La plataforma integrada per mig centenar de sindicats, associacions de veïns, agrupacions empresarials, col·legis professionals i altres organitzacions ciutadanes lamenta que «aquest cop tampoc» s'ha tingut en compte la petició d'una rebaixa efectiva de l'IBI. «Malauradament la decisió és la contrària, i a més amb un increment del 2,5 % que és fora de lloc». En el debat de la proposta d'ordenances fiscals per al 2018, la plataforma troba a faltar «que se'ns hagi convidat a fer-hi aportacions, que ajudarien a posar en valor la participació de les nostres entitats en els afers de la ciutat».

En una cruïlla

Per a la Plataforma per la Rebaixa de l'IBI, la realitat actual és que Manresa es troba en una cruïlla difícil, amb una tendència a l'estancament i davallada demogràfica i econòmica. Recorda que la ciutat va tenir fa poc un altre ensurt important: un cens per sota dels 75.000 habitants, que genera una important pèrdua d'ingressos a curt termini per reducció del finançament de l'Estat, malgrat que actualment probablement ha tornat a superar aquest llindar d'habitants. «Esperem que l'IBI no s'utilitzi per compensar aquesta davallada d'ingressos», afirma.

També recorda que totes les empreses, autònoms i famílies s'han hagut d'adaptar a la crisi i als nous escenaris econòmics, però «l'Administració local de Manresa, no. És de tots reconegut que la nostra administració local necessita reformes estructurals. La dinàmica dels darrers anys ha fet paleses les dificultats d'adaptar aquesta estructura administrativa a la realitat i possibilitats de la nostra economia local. Cal una reestructuració que respongui tant a les possibilitats reals -econòmiques i legals- com a la reorientació dels mitjans cap a les activitats i serveis més útils». Davant d'això considera que hi ha dues actituds possibles. La primera, defensiva, centrada a retallar la despesa i l'increment de la pressió fiscal. La segona, activa, apostant perquè la ciutat recuperi la seva capacitat d'atracció d'habitants i activitat econòmica. Aquesta segona opció, engrescadora i amb noves idees, «és la que trobem a faltar en l'actual consistori. En aquest sentit, des de la plataforma ens oferim per plantejar noves propostes de revitalització de la ciutat».

Per tot això reclamen que CDC i ERC «reconsiderin» la proposta d'increments de tributs i reitera la necessitat d' «abaixar un 5% anual la quantitat total recaptada en concepte d'IBI, aplicant aquesta reducció de manera lineal».