L'empresa manresana PYMSA, que tracta fusta amb creosota, considerat un potencial agent cancerigen, ha lliurat, aquest dilluns, a l'Ajuntament la sol·licitud de modificació de l'activitat que realitza, que suposa renunciar a la llicència per continuar impregnant la fusta amb aquest compost químic.

Recordem que els veïns de PYMSA, al barri de Valldaura de Manresa, fa més de 40 anys que es queixen per les molèsties en forma de pudors, fum i soroll que els genera tenir al costat de casa una indústria com aquesta, i que fa prop de 40 anys que van presentar la primera instància a l'Ajuntament per demanar-li que treballés en el trasllat de l'empresa fora del nucli urbà.

Demanat l'Ajuntament per Regió7 sobre si PYMSA ha complert amb el termini de deu dies hàbils que tenia per presentar aquesta renúncia, que s'acabava dilluns, el consistori ha confirmat que l'ha presentat i, també, com havien consensuat, la justificació que l'activitat que mantindrà, el tractament de fusta amb sals hidrodsolubles, no sobrepassarà els límits de soroll.

Justament el juny passat, l'Ajuntament va obrir un expedient sancionador a l'empresa pel tema del soroll, que ha inclòs imposar-li sengles multes de 15.001 euros que l'empresa haurà de pagar. Alhora, el consistori li va ordenar aturar la producció fins que no solucionés l'excés de soroll, basant-se en el mapa aqústic de Manresa, segons el qual PYMSA hauria superat de manera reiterada els 55 decibels permesos com a màxim a on treballa. L'empresa va superar aquests decibels de manera reiterada -raó d'una de les multes- i en una ocasió de manera important -va arribar als 66 decibels- que va motivar l'altra multa.

Aturar la creosota i trobar un nou emplaçament

PYMSA va aturar la producció com li havia dit l'Ajuntament pràcticament coincidint amb les vacances d'agost, però, quan es van acabar, va tornar a treballar amb normalitat. En aquest punt, l'Ajuntament li va comunicar que si l'empresa no ho feia, aturaria l'activitat de manera subsidiària. Entremig, PYMSA va presentar diverses al·legacions que el consistori no va considerar raonades i li va tombar.

Quan tot semblava indicar que hauria de fer efectiu el tancament subsidiari, l'Ajuntament va anunciar que havien consensuat l'aturada definitiva, el dia 5 de desembre vinent, de la impregnació amb creosota, que PYMSA encarregarà a una empresa del País Basc i, per l'altra banda, segons va afirmar l'alcalde Valentí Junyent, la voluntat de l'empresa de trobar unb nou emplaçament a on es traslladaria abans d'acabar aquest mandat, el maig del 2019.