Uns 200 estudiants de Manresa, i també d'algun de la comarca del Bages, es van manifestar, ahir dijous, pel centre de Manresa per reclamar la República; denunciar l'aplicació de l'article 155 i l'empresonament de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, i exigir el dret a a poder decidir el futur de Catalunya.

La mobilització, impulsada pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) a Manresa, es va convocar a 2/4 de 12 del migdia a la plaça de Crist Rei, d'on va sortir cap a les 12. El recorregut que van fer els nois i noies, que duien una pancarta al davant amb el lema "Les estudiants volem la República ara", va avançar pel carrer d'Àngel Guimerà, la Muralla del Carme i els carrers Joc de la Pilota i de Sobrerroca, per acabar a la plaça Major, on es va fer la lectura d'un manifest. Va finalitzar cap a la 1 del migdia.

Durant tot el recorregut els participants van cridar proclames a favor de la independència i de les dones, i en contra de la repressió de la policia i el capitalisme. Una de les que va sonar més va ser la ja famosa de "Els carrers seran sempre nostres". La Policia Local va acompanyar la manifestació per anar obrint pas pels carrers transitats, tot i que va avançar molt ràpida i no hi va haver cap interrupció important. Només una breu asseguda a la calçada, al costat de la plaça d'Europa, va obligar a aturar els vehicles que hi volien passar.

Què diu el manifest que han llegit

"Davant dels atacs que estem rebent per part de l'estat espanyol, des del SEPC Manresa hem cregut necessari sumar-nos a la vaga d'estudiants d'avui convocada pel Sindicat d´Estudiants dels Països Catalans.

No volem ni podem continuar amb la normalitat acadèmica, ja que el silenci i l'immobilisme davant la repressió ens fa còmplices d'aquesta.

Perquè l'amenaça de l'aplicació del 155 és imminent, hem de respondre i desobeir.

Perquè també exigim que Jordi Cuixart i Jordi Sànchez tornin a casa.

La llibertat dels Jordis i tots i cadascun dels atacs que hem sofert, així com els que s'acosten, tenen una única resposta: la necessitat de construcció de la República ARA.

El poble ja ha demostrat la seva ferma voluntat i, amb organització i mobilització, ha passat per sobre de qualsevol intent de repressió, amenaça o agressió, evidenciant la seva capacitat sobirana, demostrant-se protagonista del procés i accelerant l'activitat institucional. I les estudiants ho fem fet, també, des dels centres educatius. I així ho seguirem fent fins que calgui. Tenim clar que la normalitat acadèmica no pot ser una opció quan la normalitat política no és una realitat.

És per tot això, que hem aturat les classes. Perquè considerem que la comunitat educativa no pot restar callada i quieta davant els atacs de l'estat espanyol, perquè la voluntat popular expressada l'1 d´octubre, entre dignitat i cops de porra, s'ha de defensar, posar en valor i fer-la efectiva; perquè les estudiants d'aquest país no podem permetre que se segueixin violant drets fonamentals i se segueixi detenint gent per les seves idees polítiques. Creiem fermament que tota la comunitat educativa ha de ser un actor protagonista de la defensa de la voluntat popular, la sobirania nacional i la proclamació i la construcció de la República Catalana. L'educació que neixi de la lluita i la defensa del poble i els seus drets, serà, sens dubte, una educació que ens faci més lliures.

Seguirem treballant per a una educació pública, popular, antipatriarcal, de qualitat i en català!

Per una educació al servei del poble, REPÚBLICA ARA!

Per defensar la terra, VAGA FINS LA LLIBERTAT!

VISCA LA TERRA!"

Paral·lelament, també ahir dijous els universitaris van tornar a sortir el carrer. La plataforma Universitats per la República va convocar aquest dijous una nova mobilització estudiantil que va culminar amb manifestacions a Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona. Amb el lema "Ara, República", els estudiants reclamaven fer complir el mandat del referèndum de l'1-O, protestar per l'empresonament dels presidents d'Òmnium Cultural i de l'ANC.

A la protesta, a banda dels sindicats i agrupacions incloses dins la plataforma, també s'hi va sumar el Sindicat d'Estudiants que va ampliar la crida als estudiants de Secundària ''contra la repressió franquista''.

A Barcelona, els universitaris van organitzar diferents columnes per concentrar-se a les 12 del migdia a la plaça Universitats i omplir els carrers. Universitats per la República feia una crida als manifestants a portar clavells per reclamar la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.