Coincidint amb la celebració del 75è aniversari de l'EPSEM, l'edifici de la universitat s'ha obert més a la ciutat un cop s'ha retirat la tanca de bardissa que envoltava tot l'edifici. Això, juntament amb la prohibició d'aparcar davant mateix de l'entrada principal i la millora de la vorera, ofereixen una nova perspectiva de l'equipament de les Bases de Manresa. «Hem de ser més ciutat», afirma la directora del centre, Rosa Argelaguet.

El canvi d'imatge es remarcarà amb una pancarta que recorda el 75è aniversari i la col·locació d'unes lletres a l'entrada que remarcaran que es tracta d'un centre de la Universitat Politècnica de Catalunya, UPC.

El 27 d'octubre el 1942 es va publicar l'ordre ministerial a través de la qual es creava l'Escola de Capatassos Facultatius de Mines de Manresa. El BOE ho va publicar el 4 de novembre. La creació de l'escola la van demanar empreses mineres per poder disposar de professionals especialitzats, i es va triar Manresa per la seva proximitat a les mines de potassa.

Les primeres classes es van fer en aules de l'actual institut Lluís de Peguera. Posteriorment es van traslladar a uns locals del carrer Barcelona i el curs 1973-1974 es van inaugurar l'actual edifici de les Bases de Manresa.

Actualment, a més a més d'enginyeria de Mines, imparteix Sistemes TIC, Electrònica Industrial, Mecànica, Química i aquest any ha començat a impartir Automoció. És el primer centre públic universitari de l'Estat que ofereix aquesta enginyeria. Així mateix imparteix màsters i el doctorat en Recursos Naturals i Medi Ambient.

La Politècnica té aquest curs 278 estudiants. Ha doblat els alumnes que tenia el passa. El nombre màxim d'alumnes que pot assumir és de 300.