El proper dimarts 7 de novembre es commemora el centenari de la Revolució Russa. Diferents organitzacions d'esquerres del Bages (Arran, Comunistes de Catalunya, CUP, Endavant, EUiA, Poble Lliure i Podem, amb la col·laboració de l'editorial Tigre de Paper) han constituït una comissió per analitzar aquest fet històric.

Els actes arrencaran el divendres 17 de novembre amb una taula rodona moderada per la historiadora manresana Gal·la Garcia en què, amb el títol de «L'herència de la Revolució Russa», els historiadors Víctor Ríos, Ruth Moreta i Josep Cónsula debatran l'abast i el significat de la revolució per a les generacions que l'han succeït. Al Cafè dels Carlins (19 h).

La commemoració s'allargarà fins al dissabte 2 de desembre amb cinc jornades més per les quals passaran Roser Roses, que va viure a l'URSS entre els anys 1938 i 1947; Ramon Franquesa, investigador a la Universitat de Lomonosov de Moscou els anys 80; els historiadors Xavier Díaz i Joan Tafalla; la sociòloga Isa Benítez; el filòsof Edgar Straehle; la politòloga Maria Freixenet i l'antropòloga Yasmin Fuentes.