La primera edició del Passatge del Terror al carrer del Balç ha finalitzat amb una assistència de públic considerada satisfactòria per l'organització, que ha superant el miler espectadors, concretament 1.086, els quatre dies que s’ha obert a un públic que ha pogut gaudir en directe l’experiència terrorífica que s’amaga als racons del carrer medieval.

Aquest nou espectacle ha estat produït pel grup Xàldiga Taller de Festes, que ha comptat amb la col·laboració d’una quarantena de col·laboradors.

L'espectacle s'ha dut a terme els caps de setmana del 28 i 29 d'octubre i 4 i 5 de novembre. Els detalls del nou espectacle a l'entorn de la festivitat de Tots Sants van ser presentats pel responsable del Centre d'Interpretació del carrer del Balç, Josep Guardiola; i el membre de Xàldiga Lluís Roca, que van assegurar que es volia recuperar un concepte més clàssic de passatge del terror. «El que volem és que la gent trobi la seva pròpia por», va dir Roca.

El recorregut pel carreró s'ha allargat amb més espais i hi hagut més personatges i una ambientació que es vol que sigui acurada. Xàldiga Taller de Festes ha volgut recuperar un concepte més clàssic de Passatge del Terror que evoqui les pors més comunes dels éssers humans amb ensurts i neguits.

El nou espectacle ha tingut una bona rebuda després de tres edicions d'«El carrer dels Penitents» sota la direcció d'Entorn produccions.

El carrer del Balç

Emplaçat a les dependències d'un antic casal, el Centre d'Interpretació del Carrer del Balç ofereix un muntatge amb recursos multimèdia que posa en valor un conjunt patrimonial únic i, al mateix temps, permet descobrir com era la Manresa del segle XIV. Una història narrada i personalitzada en la figura del rei Pere III el Cerimoniós, el gran monarca forjador de les principals institucions de l'estat català.

El carrer del Balç, que formava part del nucli de la ciutat medieval sorgit a l'entorn del mercat, a la plaça Major, és un exemple de l'urbanisme medieval. De traçat estret i sinuós, el carrer s'adapta al perfil d'una balcera, amb diferents nivells esglaonats, i discorre sota els porxos que s'aixequen entre casa i casa per tal d'aprofitar l'espai escàs que hi havia a l'interior de la ciutat murallada.

Aquest carrer conserva encara l'essència d'un ambient medieval i s'hi duen a terme activitats per a escolars, visites teatralitzades, activitats gastronòmiques i fins i tot, es pot llogar l'espai per a celebracions i/o events.