El departament d’Exteriors de la Generalitat de Catalunya que fins ara dirigia Raül Romeva ha passat a mans d’un diplomàtic del govern central amb forts vincles amb Manresa i i les comarques centrals, on té familiars directes. Juan Fernández Trigo va néixer a Terrassa (1958) però de ben petit la família es va traslladar a viure a Moià i després a Manresa.

Amb l’aplicació del 155, Fernández Trigo és qui s’ha fet càrrec d’Afers i Relacions Institucionals, Exteriors i Transparència, que encapçalava Romeva fins que va ser cessat pel Govern central. Actualment és a la presó d’Estremera per ordre de la jutgessa de l’Audiència Nacional Carmen Lamela.

La setmana passada Juan Fernández Trigo va ser nomenat representant del Govern d’Espanya a la conselleria. Dimarts ja era a les dependències del departament acompanyat de funcionaris de l’administració espanyola.

El diplomàtic va adquirir rellevància el 2010 quan era ambaixador a Haití i va patir ferides greus a causa del terratrèmol que va sacsejar i va devastar l’illa. Va ser traslladat i intervingut d’urgència a l’hospital de la base de Guantánamo, a Cuba. Les ferides li van deixar seqüeles en un braç.A Moià i a Manresa

Juan Fernández Trigo va néixer a Terrassa el 1958, i dos anys més tard la família es va traslladar a viure a Moià per motius professionals. Va estudiar als escolapis d’aquesta població. Posteriorment la família va anar a viure a Manresa. Als 9 anys va anar a estudiar d’intern a La Salle Bonanova de Barcelona.

A la Universitat de Barcelona va iniciar els estudis de Dret, que va completar a Madrid. Després de llicenciar-se va aprovar les oposicions a la carrera diplomàtica, i el 1986 va començar a treballar per al ministeri d’Afers Estrangers.

Va formar part de la representació diplomàtica permanent d’Espanya davant la Comunitat Europea, cònsol de l’Estat espanyol a la població marroquina d’Agadir i segon cap de l’ambaixada espanyola a la capital de Vietnam, Hanoi.

Més endavant va formar part de la representació espanyola permanent davant les Nacions Unides, a Nova York, i el 2004 va ser nomenat segon de l’ambaixada a Cuba. El juliol del 2007 va ser designat ambaixador a Haití, plaça que va deixar arran de les ferides pel terratrèmol, quan li va caure una paret al damunt. Més recentment va ocupar el càrrec d’ambaixador a Paraguai.