El Museu de la Tècnica de Manresa acollirà el 12 i 13 de desembre el 5è Simposi de Producció Agroalimentària, promogut pel departament d'Agricultura de la Generalitat, que estarà dedicat als cultius extensius. L'agricultura extensiva (oposada a la intensiva) es un sistema de producció agrícola que no maximitza la productivitat a curt termini del sòl amb la utilització de productes químics, el rec o els drenatges sinó fent ús dels recursos naturals del lloc.

El programa inclou la participació d'experts procedents de centres d'investigació de Catalu-nya, Andalusia, País Basc i Itàlia, entre altres. També hi participaran investigadors de l'Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA) i assessors catalans especialitzats en aquest àmbit productiu.

L'associació L'Era, Espai de Recursos Agroecològics és qui s'ocuparà de gestionar les inscripcions i l'organització de l'event.

Des de fa uns anys, la societat catalana, de la mateixa manera que la resta de països europeus, manifesta més voluntat de consumir aliments produïts en harmonia amb el medi ambient, de proximitat i d'alta qualitat. Aquesta tendència, acompanyada d'un interès ferm per part d'alguns productors catalans, s'ha traduït en un creixement de la producció ramadera i dels cultius extensius en paral·lel.

Moltes mancances

Malgrat això, el sector de cultius extensius encara té moltes mancances tècniques que poden comprometre el seu desenvolupament futur i la consolidació dels productors i empreses que hi aposten, aspecte indispensable per assegurar un medi rural sostenible i viu.

És per aquest motiu que el departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), amb la col·laboració de diverses entitats, universitats i centres de recerca catalans, promouen el 5è Simposi de produccions agroalimentàries ecològiques, enguany dedicat als cultius extensius.