Una delegació de la Fundació Althaia formada per 25 persones, entre voluntaris, professionals i germans, ha participat en el 1r Congrés de Solidaritat de Sant Joan de Déu, que s'ha celebrat aquest cap de setmana a Fira Barcelona amb l'assistència d'unes 600 persones. En l'organització d'aquest esdeveniment hi ha pres part de forma activa la Comissió de Solidaritat d'Althaia, que engloba tot un seguit d'accions i projectes que tenen en comú un Eix Solidari:

€ Voluntariat

€ Cooperació internacional

€ Obra Social

€ Unitat de Participació i Mecenatge

El voluntariat de la Fundació Althaia ha col·laborat en l'organització logística del congrés. A més a més, s'ha presentat el projecte que Althaia té amb l'Hospital de Saint Jean de Dieu de Thiès, al Senegal, i s'ha participat en els diferents grups de treball establerts.

I Congrés de Solidaritat de Sant Joan de Déu

El model d'atenció i implicació ciutadana en l'acompanyament de les persones en situació vulnerable ha estat el tema del Congrés de Solidaritat, que s'ha celebrat per primera vegada i ha tingut amb la participació de professionals, voluntaris i col·laboradors de més de 20 centres de Sant Joan de Déu d'arreu de l'Estat. L'esdeveniment neix arran de la necessitat d'aprofundir en el paper que la solidaritat hauria de tenir a la societat actual i davant els nous reptes socials i econòmics.

El Congrés s'ha estructurat a partir de cinc eixos: Dret a la llar, Dret a la ocupació, Dret a la participació, Dret a la salut i Cooperació internacional.

La conferència inaugural l'ha pronunciat la doctora en Filosofia per la UB Begoña Roman i, la clausura, ha anat a càrrec de Joan Antoni Melé, membre del Consell Assessor de Triodos Bank i formador en valors.Dos projectes

D'altra banda, la Fundació Germà Tomàs Canet de l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu ha participat de forma activa en el I Congrés de Solidaritat que celebrat aquesta institució de divendres a diumenge passat a Barcelona. Els dos projectes que s'executen a Manresa i que s'han exposat a aquesta trobada han estat el d'inserció laboral de persones amb malaltia mental i el relacionat amb el centre de protecció internacional per acollir persones refugiades.

En total, unes 600 persones han assistit a aquest primer congrés en el decurs del qual s'ha debatut sobre el dret a la llar, el dret a l'ocupació, el dret a la participació, el dret a la salut i la cooperació internacional.

Sant Joan de Déu porta la solidaritat a l'ADN, essent un referent històric en l'acollida de les persones abandonades per la societat. Des de l'origen del fundador, Juan Ciudad, qui al segle XV es dedicava a recollir persones malaltes i sense casa dels carrers de Granada per donar-los un lloc on viure i fomentava que les persones adinerades de la ciutat en financessin l'acollida, fins a dia d'avui que Sant Joan de Déu promou mobilitzacions ciutadanes com la Magic Line, que treu a caminar més de 15.000 persones cada any a Barcelona i Mallorca i accions de sensibilització social, com el videoclip 'Seguiremos' amb el cantant Macaco, per a donar visibilitat a la necessitat de recerca en càncer infantil .

El centres de l'Orde, preferentment, acullen i atenen persones i famílies que no tenen llar, les que pateixen algun trastorn de salut mental, una discapacitat o es troben en una situació de dependència i la infància hospitalitzada.