A principi de desembre arribarà a Manresa un nou contingent de refugiats un cop la Secretaria General d'Immigració i Emigració del Govern central ha aprovat definitivament la resolució perquè la Fundació Germà Tomàs Canet, de l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, gestioni durant dos anys l'acollida. S'estaran a la Llar Sant Joan de Déu, edifici de les antigues germanetes dels pobres, al carrer de les Saleses. L'arribada serà progressiva.

L'octubre de l'any passat Manresa va rebre els primers refugiats. 40 de 12 nacionalitats diferents que també s'han estat a les Saleses. Ara l'equipament disposarà de 80 places. Serà la primera vegada que la Fundació Germà Tomàs Canet gestionarà aquest servei de protecció internacional, que en el cas de Manresa fins ara estava en mans de l'ONG Dianova.

Camps de Grècia, Itàlia i Líban

Fins pocs dies abans no se sabrà la nacionalitat de les persones que acollirà Manresa, ha explicat a Regió7 la directora de la Fundació Germà Tomàs Canet, Anna Maria Prats. Sí que se sap que provenen dels camps de refugiats de Grècia, Itàlia i alguna del Líban. Són camps on la majoria de persones que hi ha han fugit dels conflictes bèl·lics de l'Iraq i Síria. Manresa també podria acollir algú que hagi sol·licitat asil.

Arribaran a Manresa de manera gradual. També progressivament s'aniran incorporant els treballadors que es faran càrrec del programa de protecció internacional. En seran una vintena, amb un coordinador de la Llar Sant Joan de Déu al capdavant. A més a més, hi haurà personal auxiliar, treballadors o educadors socials, mestres, administratius, personal sanitari, un advocat, un psicòleg i un tècnic d'inserció laboral.

Una de les característiques del conveni és que, a més de treballar per a la integració dels nouvinguts, també se'ls acompanyarà en la inserció al món del treball. Així mateix «hem fet cerca de persones que dominin l'àrab» en previsió que serà la llengua vehicular de bona part dels refugiats. Per facilitar aquesta integració se'ls proporcionarà atenció psicològica, assistència jurídica i rebran un pla de formació que inclou idiomes i coneixement del país.

Els primers refugiats van arribar a Manresa l'octubre de l'any passat. Els va acollir l'ONG Dianova, amb qui el Govern no ha renovat el contracte, al mateix edifici de les germanetes dels pobres. L'última persona acollida va marxar el setembre passat.

Ara s'ha doblat la capacitat. De 40 s'ha passat a 80 places. De persones refugiades n'hi acabaran passant-hi més, ja que el pla d'integració preveu que entre els 6 i els 12 mesos ja puguin anar a viure a un habitatge, de manera que entrarien noves persones acollides. El conveni entre el Govern i la fundació és de dos anys.