Set famílies de refugiats que actualment viuen a Manresa, Artés i Sallent, es van trobar per primer cop, a la Casa Flors Sirera, amb la vintena de voluntaris bagencs que s'han inscrit al Programa Català de Refugi de la Generalitat de Catalunya i que els faran de mentors.

El programa, destinat a sol·licitants de protecció internacional o persones refugiades que es troben a Catalunya, té com a objectiu mobilitzar persones voluntàries distribuïdes per tot el territori català en grups d'acollida de tres a cinc persones -amics, familiars, companys de feina- disposades a destinar una part del seu temps a ajudar els refugiats.

La seva tasca de mentoria consisteix a donar acompanyament i suport a una persona refugiada o a una família durant un any per ajudar-les a assolir la plena autonomia social i laboral en col·laboració amb la ciutadania, la societat civil i el món local.

Les persones voluntàries han passat per una entrevista personal i una formació prèvia de 24 hores.

A partir d'aquesta primera trobada, mentors i refugiats van quedar en contacte i, a partir d'ara, comença la feina de suport, intercanvi i acompanyament. Durant l'acte, els organitzadors van deixar una cadira buida en record dels membres del Govern i representants civils empresonats.

Manresa és la tercera ciutat de Catalunya on es fa un acte d'aparellament grupal en el marc del Programa Català de Refugi.

Catalunya acull actualment 1.169 persones que es troben en el programa estatal d'acollida de persones refugiades. Des del mes de setembre passat, cinc entitats que gestionen el programa estatal han començat a col·laborar amb el programa de mentoria, i han derivat unitats familiars de persones refugiades que han accedit a participar en el programa i que es troben en una situació vital que els permet aprofitar l'acompanyament.

Van ser presents a l'acte Àngels Santolària, regidora de Manresa; Anna Maria Fernández, regidora de Sallent; Ernest Clotet, alcalde d'Artés, i Oriol Amorós, secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat.