La Reial Confraria de la Puríssima i Immaculada Concepció de Maria es va fundar el 1489 i el 8 de desembre, fa 528 anys, es va celebrar per primera vegada la festa de la seva patrona a la Seu, fa 528 anys. A partir d'avui fins al 8 de desembre torna la festa de la Puríssima a la basílica manresana.

El programa d'enguany combina esdeveniments religiosos amb d'altres de caire més popular i té la col·laboració de diverses entitats manresanes.

Així, d'avui al 7 de desembre es farà el rosari i la novena a la Immaculada i la missa amb homilia i cant dels goigs a la capella de la Puríssima, situada al claustre de la Seu i coneguda com a capella dels Favets. A 2/4 de 7 de la tarda, rosari i novena a la Immaculada i a les 7 de la tarda, missa amb homilia i cant dels goigs

El dimecres dia 6 de desembre es farà la tradicional passada de la bandera de la Puríssima amb un recorregut que sortirà de la basílica de la Seu a les 10 del matí i seguirà per carrers de la ciutat parant, també, a l'Hospital Sant Andreu. A la passada hi participaran els Trabucaires de Manresa, el grup de percussió Batrakes, la Colla de Geganters i Grallers de Santpedor i l'Hereu i la Pubilla de la ciutat. Les celebracions es clouran el divendres 8 de desembre amb una missa conventual solemne, a les 11 del matí a la Seu, presidida pel rector de la basílica i capellà de la Confraria de la Puríssima, mossèn Joan Hakolimana. La Capella de Música de la Seu acompanyarà la missa amb cants propis de la festivitat, els Goigs de la Puríssima i la salve popular.

Finalment, es farà la tradicional processó per l'interior de la basílica.

Des del 1489 moltes generacions de manresans i manresanes han seguit demostrant la seva devoció i estima a la Immaculada.

Actualment, la confraria està regida per una junta directiva, administradors i auxiliars sota el guiatge de mossèn Joan.