Amb motiu del Dia Internacional de les persones amb discapacitat que se celebra el 3 de desembre, AMPANS reivindica el talent de les persones perquè "totes tenim un talent, una qualitat innata que ens fa diferents, i ens agrada que se'ns reconegui". Ho diu Anna Vilajosana, periodista i escriptora, en un dels 4 audiovisuals que integren el projecte en el que participa com a comunicadora, impulsat per AMPANS, i que es presentarà la setmana que ve a Brussel·les.

A través d'un programa europeu, i de la mà del Col·legi de periodistes de la Catalunya central, AMPANS porta a terme un projecte de sensibilització sobre la imatge que els mitjans de comunicació transmeten de les persones amb discapacitat, que s'ha treballat amb la participació dels professionals de l'entitat, les persones usuàries, les famílies i els periodistes.

El treball vol ajudar a canviar la mirada de la societat cap a les persones amb discapacitat, i ho fa de la mà dels professionals de la comunicació, ja que tenen una gran responsabilitat a l'hora de trencar estereotips, eliminar etiquetes i treballar perquè la societat sigui cada vegada més inclusiva i amable.

El contingut del projecte consta de 4 càpsules audiovisuals que interpel·len els futurs professionals de la comunicació sobre la imatge i la presència de les persones amb discapacitat als mitjans de comunicació, fonamentat en 4 pilars: la presència de la discapacitat als mitjans, com mostrar el talent de les persones amb discapacitat, com tractar amb humor la discapacitat, i els drets de les persones amb discapacitat.

El projecte es presentarà properament a Brussel·les, dins del programa europeu Enable, que AMPANS i 4 entitats més de Luxemburg, Àustria, Itàlia i Bèlgica porten a terme mitjançant un procés de coproducció, i que pretén capacitar, possibilitar i facilitar la participació de les persones amb discapacitat intel·lectual i necessitats de suport especial en la creació de productes i serveis, i que té la intenció d'oferir-se a les escoles i a les facultats de periodisme i comunicació per sensibilitzar els futurs comunicadors.

Es tracta d'un projecte elaborat mitjançant un procés de coproducció (persones amb discapacitat, famílies, professionals del sector i col·legi de periodistes) i seran les mateixes persones amb discapacitat les que s'encarregaran de transmetre els continguts i d' impartir les formacions.