La direcció de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya és un càrrec on s'ha de fer gestió. Però el manresà Ignasi Ribas no renuncia a la seva faceta d'investigador i manté la feina de recerca. «Rasco temps d'on puc», afirma.

Explica que dirigir l'IEEC té les seves recompenses, «però si he de triar entre fer recerca de trinxera i direcció, trio la recerca». Afirma que «a través dels meus estudiants i de la meva pròpia feina intento mantenir-ho. És la part divertida de la feina, però de llarg, l'excitació de la descoberta i de trobar coses noves».

Ribas és el responsable científic del projecte internacional Carmenes per buscar possibles planetes habitables a l'espai, fora del nostre sistema solar. Respecte d'això explica que «estem en plena ebullició». Carmenes es va posar en marxa el gener del 2016, de forma que «tenim gairebé dos anys de dades. N'hi ha de suculentes. Ho estem paint i treballant». Comenta que aviat se sabran notícies.

També l'any passat Ribas va participar en l'estudi internacional que va descobrir un planeta candidat a ser habitable. Es tracta de Proxima b, a 4,37 anys llum. A Ribas se li va encomanar que estudiés la seva habitabilitat, una de les seves especialitats.

Quan es parla de planetes habitables s'ha d'entendre des del punt de vista biològic el màxim d'ampli possible, i sobretot es té en compte la possibilitat de l'existència d'aigua líquida.

D'entrada el físic i astrònom manresà dirigirà l'Institut d'Estudis Espacials durant dos anys, renovables dos anys més. Ribas va ser el pregoner de les Festes de la Llum el febrer passat.