Arribem al final d'aquest any i, novament, s'acosten les festes nadalenques. Són dies de joia, d'alegria i de caliu en família. I, també, dies per no oblidar les nombroses persones que passen penalitats.

Aquest Nadal farà un any que la Coordinadora de Jubilats i Pensionistes de Manresa va rebre un fantàstic regal consistent en un nou local social. La flamant nova seu -ubicada a la segona planta de l'Ateneu Les Bases- és oberta a tots els ciutadans que vulguin participar i gaudir de les diverses activitats que organitzem. Les modernes instal·lacions d'aquest centre cívic i esportiu faciliten que els cursos i tallers, com els de dibuix, pintura, català, música, poètica i bridge, entre altres, es puguin efectuar amb la comoditat deguda.

L'emplaçament del nou espai també ha permès que els nombrosos usuaris que diàriament acudeixen a l'Ateneu ens puguin conèixer. Aquesta reciprocitat ha propiciat que de forma pausada s'hagi incrementat el nombre d'associats a la nostra entitat.

Prop de 800 felicitacions

Amb motiu de la proximitat d'aquestes dates tan entranyables, l'activa comissió assistencial de la Coordinadora farà arribar novament el seu afecte a les nombroses persones grans que, per diverses circumstàncies de l'edat, passen dificultats. Per a moltes d'aquestes persones, la soledat s'ha convertit en una aclaparadora angoixa. Així doncs, per tal de fer-los costat, ja s'ha convertit en una tradició lliurar-los personalment una nadala per expressar-los els millors desitjos. Unes vuit-centes felicitacions es faran arribar als usuaris de les diverses residències per a persones grans de Manresa.

I un any més, per la diada de Reis i sota l'organització de Creu Roja Manresa, la Coordinadora també col·labora amb un petit regal per als estadants de la residència Catalunya. L'obsequi, elaborat amb gran estimació pels alumnes del taller de ceràmica de la Coordinadora, consisteix en una figura amb un motiu nadalenc.

A l'entorn d'aquestes dates, cada any també es fa arribar un xic de xerinola festiva a alguna residència amb la participació de grups d'animació.

Aquestes activitats pretenen repartir afecte i germanor. Actituds solidàries molt necessàries en els temps actuals perquè la crisi ha provocat nombroses adversitats. Uns estralls que, malauradament, sempre acaben colpint les classes socials més desafavorides.

Des de la Coordinadora col·laborem amb diverses iniciatives socials ciutadanes per tal d'aconseguir que totes les persones, sigui quina sigui la seva edat, puguin viure amb la deguda dignitat.

Aquests dies nadalencs, amb totes les seves contradiccions -sobretot pel consumisme desmesurat- cal no oblidar les persones que passen contrarietats per poder subsistir en el dia a dia.

El col·lectiu de les persones grans sovint és castigat amb l'aplicació de polítiques poc socials pel fet de considerar que els jubilats ja no som productius.

Ara que el fred es va intensificant no podem oblidar que a l'Estat espanyol hi ha més de cinc milions de persones que pateixen pobresa energètica. Persones que han de superar molts entrebancs per poder pagar el cost de necessitats energètiques bàsiques com són la llum i el gas. I, entre aquestes persones, n'hi ha unes 7.000 que moren anualment per no poder afrontar aquesta despesa.

Les xifres canten

En els darrers deu anys, la factura de la llum ha augmentat el 75%, mentre que en els darrers sis anys el poder adquisitiu dels jubilats i jubilades ha disminuït el 7%. L'increment de les pensions no ha arribat al 3%, mentre que, paral·lelament, els preus han augmentat el 9,8%, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística.

L'any passat, el 50% de les pensions abonades no arribaven a 677,60 euros mensuals. I només el 42% de les dones cobren una pensió de jubilació.

Aquestes dades ens han de servir per reflexionar i per ajudar, segons les nostres possibilitats, tantes i tantes persones que ho estan passant molt malament. Aquest també és un objectiu de la Coordinadora de Jubilats i Pensionistes de Manresa.

Que totes les bones paraules i intencions que aquests dies escoltarem no es limitin només per a aquestes dates tan significatives, sinó que es facin extensives -i efectives- dia rere dia, durant tot l'any.

Bon Nadal solidari i un millor any per a tothom !

Víctor Feliu i Ferrer és membre de la junta de govern de la Coordinadora de Jubilats i Pensionistes.