El consum d'aliments ecològics ha experimentat un notable creixement els últims anys, però encara hi ha camp per córrer. Tant des del punt de vista de la demanda per part dels consumidors, com per la consciència que cal ser menys agressius amb el medi ambient. També als camps de conrreu i la ramaderia.

Una mostra d'això és l'interès que ha generat el cinquè simposi de producció agroalimentària ecològica que s'ha fet els dos últims dies a Manresa. Hi han pres part 225 persones, bàsicament pagesos i també investigadors en aquesta àrea. Enguany s'ha centrat en els cultius extensius, i ha tingut especialistes d'arreu de l'estat i també d'Itàlia i França. Ha estat organitzat pel departament d'Agricultura i l'associació l'Era, Espai de Recursos Agroecològics.

L'agricultura extensiva és un sistema de producció de grans extensions que, a diferència de la convencional o intensiva, no utilitza productes químics. Pot ser una explotació agrícola de cereals, llegums, gira-sol, soja o blat de moro, entre d'altres, tant per al consum humà com per a l'alimentació d'animals, o també ramadera.

«El que oferim al simposi és, sobretot, experiències. Què funciona o què no funciona. Compartim experiències i altres qüestions com treballar la fertilitat del sòl o productes que es poden utilitzar», explicava Xènia Torras, de l'associació l'Era.

El princial repte al qual s'enfronta el pagès que fa agricultura extensiva són les herbes. «En agricultura convencional s'utilitzen herbicides, que en els cultius ecològics no estan permesos. Això requereix un bon maneig del sòl com falses sembres, la mecanització del camp i en definitiva més coneixement per part del pagès», comentava Torras.

Al simposi de Manresa es van tractar temes com la uilització de fertilitzants orgànics, com obtenir compostos de qualitat o el cultiu de soja, blat de moro o lleguminosos ecològiques.

Segons Torras, la gent que consumeix esporàdicament productes ecològics sol començar per la fruita i el pa. Més endavant arriba l'opció de les verdures i finalment la de la carn. Per això els animals s'han d'alimentar amb pinso ecològic que també surt dels cultius extensius. És un cercle.

Per a la cap del servei d'Ordenació Agrícola del departament d'Agricultura, Anna Goutan, el simposi forma part d'un pla per fomentar la producció agrària ecològica. «Cada vegada hi ha més demanda de producte ecològic» i també la necessitat «d'una producció més respectuosa amb el medi ambient».

El pròxim mes de maig el simposi s'arrodonirà amb un viatge al sud de França per conèixer de primera mà experiències de cultius extensius al territori.

Manresa és pionera en la formació d'agricultors ecològics. L'escola Agrària de Can Poc Oli va ser la primera a Catalunya d'oferir el grau en agroecologia. Actualment ja n'hi ha sis més que ofereixen aquesta titulació. Els anteriors simposis d'aquest tipus també es van celebrar a Manresa, tret d'un que es fa fer al Penedès. El dedicat a la viticultura.