La crida de sectors independentistes al boicot contra la loteria de Nadal ha motivat el debat entre algunes entitats de la Catalunya Central que habitualment hi participaven sobre si deixar de vendre'n. Tenint en compte la xifra d'anul·lacions a les administracions de Manresa, la majoria d'associacions han continuat participant a la loteria per no renunciar als ingressos que generen, i que en alguns casos és un ajut important per a l'entitat.

El Club Esportiu Berga de futbol va convocar els pares per debatre la qüestió davant la demanda de no participar-hi aquest any. La junta del club de futbol, en la qual hi ha 220 nens inscrits, va aconseguir reunir 150 pares per parlar-ne. «El resultat de votació va ser del 80% de partidaris de no vendre'n i vam respectar la decisió», expliquen a aquest diari fonts de la junta directiva. Les mateixes fonts indiquen que l'ingrés per la venda de la loteria és una quantitat important amb la qual «la junta compta a l'hora d'elaborar el pressupost anual», i que ara hauran de «pensar en solucions imaginatives per tenir aquests ingressos». Tot i que els pares van proposar diverses activitats per aconseguir diners, encara no se n'ha concretat cap. El Club Esportiu Berga ja tenia el número reservat, i el van haver d'anul·lar.

A la Catalunya Central hi ha altres associacions que ho han debatut i que finalment han optat per no prescindir dels ingressos que aporta la loteria de Nadal. És el cas de l'Associació Reeducació Auditiva de Nens Sords de Manresa. «Vam veure si podíem participar aquest any a la Grossa, però hi ha pocs bitllets per cada número, així que finalment hem fet com cada any i hem participat a la loteria de Nadal», explica la coordinadora del centre que té l'entitat, Victòria Jover. Tot i això, reconeixen que els vendes no han estat tan bones com altres anys. «Si anys anteriors ho veníem tot, aquest cop només n'hem venut el 60% menys», afirma. Fins i tot hi va haver membres de la mateixa entitat que aquest any va preferir no vendre butlletes de la loteria de Nadal.