El primer premi de la loteria de Nadal és de quatre milions d'euros per cada sèrie, és a dir, per dècim toquen 400.000 euros. Una quantitat molt llaminera que motiva milions de persones a participar-hi, tenint en compte que cada dècim costa 20 euros. És a dir, que l'afortunat amb el primer premi rebrà 20.000 euros per cada euro invertit. «Aquesta quantitat crida molt l'atenció, però en realitat no és un negoci per als ciutadans si tenim en compte que l'Estat es queda el 30% del que rep per les vendes», explica el professor del departament de Matemàtiques de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa (EPSEM), Enric Ventura.

L'emissió consta de 170 sèries de 100.000 números cada una, i en total ascendeix a 3.400 milions d'euros i es reparteixen en premis el 70%, que es traduirà en 2.380 milions d'euros. Així, la Sociedad Estatal Loterías y Apuestas del Estado S.A. (de titularitat estatal) recaptaria, si es venguessin tots els números, 1.120 milions.

«Perquè es vegi clar, si només una persona comprés tots els números faria una mala inversió. Perquè pagaria una quantitat i en el retorn rebria el 30% menys. En global, els jugadors hi surten perdent», explica el matemàtic manresà.