La Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya ha iniciat el procés per escollir un nou rector. Substituirà Jordi Montaña, que el pròxim mes de juliol culmina el seu segon i darrer mandat, tal com marquen els estatuts de la UVic-UCC. És la primera vegada que la universitat obre aquesta convocatòria. Fa 8 anys Montaña va ser triat directament pel patronat de la Fundació Universitària Balmes (FUBalmes), titular de la universitat.

La convocatòria per triar la màxima autoritat acadèmica de la universitat és pública, oberta i internacional. Els aspirants han de tenir el títol de doctor, ser catedràtic o disposar d'acreditació equivalent per una agència de qualitat nacional, estatal o internacional.

Comissió de selecció

El darrer ple del patronat de la FUBalmes va aprovar crear una comissió de selecció en la qual hi haurà representants dels ajuntaments de Vic i de Manresa, de la Generalitat, de la comunitat educativa i de la societat civil. També tres acadèmics externs validaran els candidats. Entre aquests hi ha el catedràtic de l'Autònoma de Barcelona i expresident del Col·legi de Metges, el berguedà Miquel Vilardell. En representació de l'Ajuntament de Manresa i de la Fundació Universitària del Bages (FUBages), formarà part de l'esmentada comissió la regidora d'Universitats del consistori manresà, Mercè Rosich.

Les persones que reuneixin els requisits necessaris hauran de presentar la seva candidatura al patronat de la FUBalmes acompanyada d'un currículum i d'un pla d'actuació per a quatre anys. El càrrec és per quatre anys, renovable a quatre més. La comissió executiva del mateix patronat designarà un candidat, que haurà de presentar el seu programa al claustre. Un cop aquest s'hagi pronunciat, es nomenarà el rector o rectora. En el cas que el patronat consideri que cap de les candidatures és adient, podrà presentar una persona de reconegut prestigi acadèmic, diuen les normes d'organització i funcionament de la Universitat de Vic-Universitat Central.

Vuit anys de rector

El 2018 farà vuit anys que Jordi Montaña va assumir el càrrec de rector de la Universitat de Vic, posteriorment Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), provinent d'Esade. És doctor enginyer industrial, màster en Direcció i Administració d'Empreses i catedràtic de Gestió de Disseny.

Sota el seu mandat es va signar l'abril del 2013 la federació universitària entre la Fundació Universitària del Bages i la Universitat de Vic. El gener del 2014 se solemnitzava el naixement de la nova universitat al Parlament de Catalunya en un acte que va ser presidit per l'aleshores conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell. També amb Montaña s'ha posat en marxa la nova facultat de Medicina.

A l'esmentat ple de la FUBalmes de la UVic-UCC es va aprovar el pressupost per al curs 2017-2018, que puja a 38.781.095 milions d'euros i preveu un increment d'ingressos del 2,3% respecte al curs passat. Es va nomenar el regidor de l'Ajuntament de Vic Josep Arimany i Oriol Guixà, representants de la FUBalmes a la Fundació Universitària del Bages. L'alcalde de Manresa, Valentí Ju-nyent, va renovar el seu mandat com a membre del patronat de la FUBalmes.