El dia 15 de gener finalitza el termini per respondre l´enquesta que té per objectiu conèixer les opinions i experiències de la ciutadania, i així, poder elaborar un Protocol davant l´assetjament sexual en espais d´oci. L´enquesta es respon en 10 minuts clicant aquí.

Des de la regidoria de la Dona de l´Ajuntament de Manresa s´ha iniciat l´elaboració d´un Protocol davant l´assetjament sexual en espais d´oci. Per aquest motiu es demana als ciutadans i ciutadanes de la capital del Bages que contestin una breu en questa anònima, de 10 minuts aproximadament.

Aquesta és una acció inclosa en el II Pla d´Igualtat de Gènere de l´Ajuntament de Manresa, en la línia estratègica d´Acció contra la Violència Masclista que té com objectiu principal dissenyar un protocol d´abordatge de les agressions, abusos sexuals i orientació sexual en espais d´oci i festes que ha de contemplar una intervenció integrada basada en la prevenció, detecció, atenció i recuperació.

Vístimes d'abusos

Homes i dones fan un ús diferenciat de l´espai públic, i en el cas de les dones, aquest ús es troba condicionat per la socialització en la por de ser víctima d´abusos i agressions sexuals.

És per això que cal sensibilitzar a la població de la problemàtica de les agressions sexistes en els espais d´oci. Prevenir els comportaments sexistes i agressions sexuals. Fomentar la coresponsabilitat en prevenir i aturar possibles agressions i treballar per trencar l´imaginari del cos de la dona com a objecte sexual.

La Diputació de Barcelona finança l´elaboració d´aquest Protocol i és l´Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears (APFCiB) qui l´elabora amb el suport de l´Ajuntament de Manresa.

APFCiB és una ONG especialitzada en l´àmbit dels drets sexuals i reproductius i la salut sexual i reproductiva des d´una perspectiva feminista, i amb experiència en l´àmbit de les violències masclistes, i recentment, contextualitzant-les en espais d´oci.

"No és no!"

«No és no!» és el lema de la campanya de sensibilització de l'Ajuntament de Manresa adreçada a conscienciar contra les agressions sexistes així com per continuar treballant contra el consum irresponsable d'alcohol i altres drogues que es va presentar abans de la passada Festa Major de Manresa. Aquesta va ser impulsada conjuntament per diferents regidories municipals (Dona i Igualtat; Sanitat i Joventut), amb el suport de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, i pretén posar les bases per a properes festes populars de la ciutat (Carnestoltes, Sant Joan, Cap d'any, festa major d'hivern, entre d'altres).

La campanya va ser presentada per la regidora de Projecció de Ciutat i Festes, Neus Comellas; la regidora de Dona i Igualtat, Cristina Cruz; i la regidora de Salut, Mercè Rosich. Van estar acompanyades també per la coordinadora municipal del Programa de la Dona, Laura Castany; i la tècnica municipal de Sanitat, Beatriu Almenar.

Neus Comellas va fer esment de les línies generals de la campanya transversal que es va engegar des de diferents regidories de l'Ajuntament per contribuir a tenir una festa major "cívica, respectuosa, tranquil·la i molt gaudida". La regidora Cristina Cruz va detallar els objectius i totes les accions adreçades a sensibilitzar contra la violència sexista, una iniciativa que va ser una de les grans novetats de la festa major.