Les màquines van començar ahir a treballar per fer realitat el crematori que Manresa espera des de fa tres dècades. Des del 1990 la ciutat dóna voltes a la forma de dotar-se d'una incineradora de cadàvers que eviti haver de desplaçar-se fora de la ciutat per disposar d'aquest servei, però durant tot aquest temps les iniciatives públiques i privades per aconseguir-ho s'han estavellat. Fins ara.

Qui se n'ha sortit ha estat Mémora, propietària de la funerària manresana Fontal, que ha començat la intervenció per crear al costat del cementiri de Manresa, al camí Vell de Rajadell, un equipament amb capacitat per fer tres incineracions al dia. Disposarà de quatre sales de vetlla, una cafeteria, una sala de cerimònies amb una capacitat per a 140 persones i un aparcament per a 46 vehicles, d'acord amb el projecte presentat a l'Ajuntament.

El grup Mémora és propietari d'un terreny a la Plana del Pont Nou, entre el camí Vell de Rajadell i el carrer de la Lemmerz, des de fa 12 anys (vegeu Regió7 del 31 de gener del 2006), que ahir va rebre la maquinària que ha de preparar el solar per a la construcció de l'equipament.

Mémora no disposa de cap crematori a la província de Barcelona i utilitza els crematoris que té l'empresa 100% municipal Cementiris de Barcelona a Montjuïc i Collserola.

Mémora ha explicat que la inauguració prevista per al crematori del Pont Nou és «per a final del 2018» i que obrirà portes amb una capacitat d'«un forn».

Competència a Sant Fruitós

L'obra es posa en marxa després de rebutjar les al·legacions en contra presentades per l'associació Esfune i l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages. Esfune té com a president el director tècnic de l'empresa Eternam, que impulsa la construcció d'un crematori a Sant Fruitós.

El mes de desembre l'Ajuntament de Manresa va anunciar que havia atorgat la llicència ambiental i d'obra a Mémora. De fet, qui va fer la compra del terreny va ser l'empresa Inversiones Funerarias Reunidas i qui va demanar la llicència ambiental va ser Serveis Funeraris de Barcelona, participada en el 85% per Mémora i en el 15% per l'Ajuntament de Barcelona.

La implantació del nou servei anirà acompanyada d'una primera fase d'urbanització a la Plana del Pont Nou de 451.000 euros per tal que la parcel·la on es farà el complex funerari tingui la condició de solar.