Una esquela demostra que al número 8 del carrer Sant Miquel de Manresa (abans del canvi de numeració era el 12) ja funcionava el 1918 una botiga de pesca salada.

La Casa del Bacallà celebrarà enguany els 95 anys que fa que la gestiona la família Fontanet, des del 1923, però una recerca històrica familiar ha localitzat una esquela que demostra que, com a mínim, 5 anys abans allà ja es despatxava bacallà i que qui ho feia eren parents seus, així que fa més d'un segle que està en mans de persones de la mateixa família.

La recerca l'ha dut a terme Miquel Ventura, de 21 anys, que als 12 anys va començar a posar negre sobre blanc la història familiar i que en l'actualitat està acabant la carrera d'Història a la Universitat Autònoma.

El 1897 van arribar a Manresa provinents de Ferran -un nucli del municipi d'Estaràs (la Segar-ra)- Teresa Salat Canosa i els seus tres fills: Agustí, Isidre i Maria Solé Salat. Els dos germans van obrir botigues de pesca salada, l'Agustí al carrer del Rec i l'Isidre a la Muralla del Carme.

Pel que fa a la germana, Maria Solé Salat, casada amb Baltasar Cornet Centellas, van obrir, entre novembre del 1916 i gener del 1917, la botiga de pesca salada del carrer Sant Miquel. Es van casar estant ja malalts, i Baltasar va acabar morint de tuberculosi el setembre del 1918, i ha estat l'esquela de la seva defunció la que dóna constància de l'existència del negoci: «Casa mortuòria Sant Miquel, 12 (tenda de pesca salada)».

La troballa ha estat possible després de contactar amb una neboda de Baltasar Cornet Centellas, Rosalia, vídua de Fortuny, que també ha facilitat una fotografia de la parella. La Maria, que patia del cor, va morir el 1923. No van tenir fills.

Miquel Ventura explica que quan ella va morir, els seus germans, Agustí i Isidre Solé Salat, «van oferir als meus rebesavis, Salvador Fontanet Morera i Serafina Bové Salat, si es volien quedar el negoci». Amb la Serafina eren cosins. «I aquí està la gràcia», explica el jove historiador, «que el negoci ha estat en mans de la mateixa família». Fins ara.

Ventura narra que, de fet, «si la Maria Solé Salat, els seus germans i la seva mare van venir a viure a Manresa va ser perquè ja hi tenia una germana que vivia aquí amb el seu marit i els seus fills. A més, va ser una família que va estar molt unida perquè a les partides de baptisme molts són padrins de baptisme entre ells i l'origen familiar comú és a l'Alta Segarra».

Des que Salvador Fontanet i Serafina Bové es van fer càrrec del negoci el 1923 fins a l'actualitat sempre hi ha hagut un Fontanet darrere el taulell. Després d'ells, La Casa del Bacallà va passar als seus fills Josep Fontanet i Rosa Fontanet. Tot seguit se'n va encar-regar Montserrat Fontanet, que és la mare d'Elisenda Sitjes, qui actualment porta el dia a dia de l'establiment.Perquè res no es perdi

La botiga continua a plena activitat amb una clientela habitual i sempre algun passavolant nou. L'establiment continua exhibint el gran bacallà de fusta que data de principi dels anys 30 del segle passat. A la decoració s'hi han incorporat fotografies històriques que li donen sabor de tradició i que obren la porta a converses amb els clients que a vegades es remunten a relacions que han vist passar diverses generacions. Tot documentat i contextualitzat amb cura pel rebesnét de la Serafina i el Salvador perquè res no es perdi.

A llarg de tots aquests anys, La Casa del Bacallà ha mantingut la seva especialització en pesca salada, especialment el bacallà, encara que també de sempre s'hi han pogut trobar altres productes de pesca salada com arengades o anxoves.

Ara, a part del bacallà salat, a la Casa del Bacallà també s'hi poden trobar diferents productes ja eleborats. Entre els més característics, l'esqueixada, la brandada, canelons, croquetes i bunyols de bacallà i pebrots del piquillo farcits. Però també varietat d'altres plats cuinats llestos per emportar-se.