La Fira de l´Aixada de Manresa farà un pas mes en el camí de significar-se com un certamen medieval de referència i el darrer cap de setmana de febrer estrenarà una passarel·la d´indumentària de l´edat mitjana al carrer del Balç i una bateria de novetats artístiques que inclouen l´estrena d´espectacles, nous actors i recorreguts.

El gerent de la Fundació Turisme i Fires de Manresa, Albert Tulleuda, va explicar aquest dimarts, en la presentació de la fira, que entre vint i vint-i-cinc figurants exhibiran una trentena de recreacions de vestits del cos de guàrdia, religiosos, nobles, demostració de sabateria i un espai per a teles i tints amb la col·laboració de tres associacions de recreació històrica: Feudorum Domini, amb seu a Saragossa i membres de tot l´Estat; l´associació catalanomurciana Gesta Regnorum; i l´Associació de Recreacionistes Històrics del Llobregat.

Segons Tulleuda, d´aquesta forma es fa un pas més per convertir el carrer del Balç en un dels espais de referència de la fira medieval, i també es mostrarà una feina «extraordinàriament acurada» realitzada per grups de recreació històrica.

Tulleuda va assegurar que no s´havia trobat «cap altra passarel·la de moda en què es comenti cadascun dels vestits» amb explicacions detallades de la confecció, els materials, l´evolució de la indumentària durant els segles XIII i XIV i les seves particularitats. La visita medieval, que consisteix a passejar-se pel carrer del Balç i descobrir com eren els vestits i el dia a dia dels manresans a l´edat mitjana, es podrà fer dissabte 24, de 10 a 15 h, i diumenge 25, de 15 a 20 h. Entrada gratuïta.

La passarel·la medieval, que permet fer la visita anterior i conèixer els detalls i els secrets de la indumentària de l´època en una desfilada de moda medieval, tindrà diferents sessions amb capacitat limitada: dissabte 24: 16.30, 17.30, 18.30, 19.30, i diumenge 25: 11.30, 12.30, 13.30 h. El preu de l´entrada serà de 3 euros.

Consolidació de la plaça Gispert

La 21a edició de l´Aixada vol ser la de la consolidació de la incorporació de la plaça Gispert i el carrer de Vilanova al territori de la fira.

A la plaça Gispert hi haurà la talla de pedra natural amb una exposició d´escultures de pedra, a càrrec d´Àlex Rueda (picapedrer), que vindrà des de Fresno del Camino (Lleó).

A la Plana de l´Om, acompanyant els tallers infantils es podrà veure una demostració de cuina medieval a càrrec de Fets Històrics.

El parc de la Seu serà l´escenari del muntatge de Xerracmania: la construcció d´una cabana totalment artesanal creada amb troncs, fustes i branques naturals. En aquest mateix espai un destraler farà una exhibició de tallar troncs i ajustar-los per fer una construcció i explicarà al públic com es construïen les catapultes. Una alquimista destil·larà herbes i olis essencials per fer ungüents, perfums i remeis casolans.

La presentació es va fer amb la participació de la regidora de Projecció de Ciutat i Festes, Neus Comellas; el representant de l´Associació Manresa de Festa, Joan Orriols; i la membre de la Taula de Coordinació Artística de l´Aixada Tàtels Pérez. Els van acompanyar també els membres de la Comissió Artística de la Fira Ivan Padilla i Sara Manzano, i l´actriu Irene Mas, que va interpretar la reina Maria de Navarra.

Incorporació de nous actors i canvis als seguicis

Tres nous actors donaran vida a personatges principals dels actes centrals: Àlex Gómez, del Casal Familiar Recreatiu i ja un veterà de la Fira de l´Aixada, interpretarà el bisbe de Vic, Galceran Sacosta; David Requena, alumne de la Central de Teatre, s´estrenarà com a Degà de Manresa; Jordi Llussà, que ja fa uns anys havia estat el rei Pere III, torna a participar a l´Aixada per tancar els actes del bisbe de diumenge, en el paper del Tinet.

La resta de personatges són: Sergi Gamisans (rei Pere III), Irene Mas (reina Maria de Navarra), Climent Ribera (Jaume Desfar), David Capsada (Ramon d´Iglesias), Edu Plaza (Pere Molins), Víctor Cánovas i Sebas Fernández (vilatans) i Gemma Gudayol (mare).

Per donar més vida al seguici del bisbe s´hi incorpora el cor Lúpulus Emsembla, dirigit per Oriol Vila.

Es recuperen també els enfrontaments entre Jueus (grup nascut a la Fira de l´Aixada, fa 15 anys) i Cristians (Grup Teatral l´Espantall), aquest cop a la Baixada del Pòpul.

El recorregut del seguici de benvinguda del rei Pere III serà més curt però més participatiu, per la plaça d´Europa, la plaça del Carme, el carrer del Carme, Cap del Rec i la plaça Major.