Del 14 al 16 de febrer es pot veure a la plaça Sant Domènec de Manresa l'exposició itinerant sobre energia del Museu del Gas de la Fundació Gas Natural Fenosa. L'exposició mòbil estarà oberta al públic de manera gratuïta, de 9:00 a 14:00 h i de 16:00 a 19:00 h.

L’Energytruck visitarà a les properes setmanes les poblacions d’Igualada, Vilafranca del Penedès i Viladecans. La mostra itinerant ha recorregut, des de gener de 2016, més de 42.434 quilòmetres i visitat 246 municipis per fer arribar els coneixements relacionats amb l'energia, el medi ambient i el patrimoni industrial d'una forma amena, interactiva i amb activitats didàctiques conduïdes per educadors especialitzats. Més de 133.345 persones ja han visitat l’exposició, dels quals 50.829 són alumnes de grups escolars de primària, batxillerat i formació professional i més de 82.517 persones ho han fet al costat de diferents col·lectius socials o durant les jornades de portes obertes.

Amb aquest projecte expositiu del Museu del Gas, la Fundació Gas Natural Fenosa pretén contribuir al desenvolupament educatiu, ambiental i cultural de la societat, traslladant, d'una manera molt visual i interactiva, què és l'energia i com podem consumir-la de forma responsable. Així mateix, la mostra llança una mirada al passat per conèixer els canvis històrics i l'avanç social que va suposar l'arribada del gas i de l'electricitat, i també al futur, per descobrir com serà l'energia d'aquí a uns anys.

Una mostra itinerant

El camió compta amb un motor dual de dièsel i de gas natural que genera entre un 15% i un 20% menys emissions de CO2 respecte als motors convencionals de gasoil. Mitjançant el sistema dual i un consum de combustibles aproximat de 70% dièsel i 30% gas natural comprimit, el vehicle contribueix a la millora de la qualitat de l'aire en reduir un 39% les emissions de partícules en suspensió (les denominades PM) i un 30% les emissions de NOx (òxids de nitrògen) respecte a un vehicle només amb combustible dièsel. Aquesta característica del propi recinte, converteix el camió en part integrant dels continguts de l’exposició.

Als seus 70 metres quadrats, l'espai mòbil acull un ampli equipament tecnològic, format per continguts audiovisuals, interactius i multimèdia, a més de panells informatius. Es tracta d'una exposició on poder experimentar amb els continguts a través d'activitats pràctiques centrades en el propi visitant. El projecte també inclou l'oferta de tallers i activitats pedagògiques participatives conduïdes per educadors especialitzats, que divulgaran coneixements de ciència i tecnologia. Les activitats, que són gratuïtes, estan dirigides a tots els públics i estan adaptades a persones amb discapacitat.

Fundació Gas Natural Fenosa

La Fundació Gas Natural Fenosa, fundada l’any 1992 i amb presència als països on la companyia opera, té com a missió la difusió, formació, informació i sensibilització de la societat en temes d'energia i medi ambient.També desenvolupa programes d'Acció Social tant en l'àmbit nacional com a internacional, incidint especialment en actuacions destinades a pal·liar la vulnerabilitat energètica. En l'àmbit cultural promou accions orientades tant a la preservació i difusió del patrimoni històric del sector del gas i l'electricitat, a través del Museu del Gas i el Museu Bolarque, com a la difusió i estimulació artística de la societat, a través de l'espai multidisciplinari del Museu d'Art Contemporani.

El Museu del Gas és un centre cultural que combina l'exposició permanent amb l'organització d'exposicions i conferències, un programa educatiu per a escoles, activitats per a tots els públics i cicles de cinema i música. Des de la seva inauguració en 2012, ha obtingut prop de 500.000 usuaris, tant a la seva seu com a través de les activitats que ha organitzat en altres localitats.