Cristina Vidal és la infermera referent per a tots els pacients ostomitzats. És estomaterapeuta, qui guia les persones que s´han de sotmetre a una ostomia, tant abans com després de la cirurgia. Explica que és un procés clínic, però també psicològic.

Què és una estomaterapeuta?

Acompanyem les persones ostomitzades en tot el procés. Des d´abans de la intervenció, quan se´ls diagnostica o se´ls diu que se´ls haurà de fer una ostomia, en el moment previ a la cirurgia, mentre estan hospitalitzades i en l´etapa d´educació. Després fem seguiment a consultes externes.

És un acompanyament clínic i també psicològic?

És de tot. En pocs dies són experts a canviar la bossa. Els acompanyem en tot el que hi ha al dar-rere i a assumir que van amb ostomia. Es necessita un procés. Cada persona és un món, i aquí dos i dos mai no fan quatre. Les persones de l´entorn del pacient també s´han de tenir molt en compte.

A nivell social és un món molt desconegut...

Per això l´associació, a part que és un lloc on ells poden compartir experiències, també té la missió de desestigmatitzar la persona ostomitzada. Un cop s´ha recuperat de la cirurgia, pot fer una vida normal. Anar a la platja, a la munta-nya, esquiar... Pot fer de tot.

Una persona ostomitzada pot menjar de tot?

N´hi ha que necessiten una dieta, sobretot al principi. Després, a la llarga, cada persona normalment tolera els mateixos aliments previs a la cirurgia.

És reversible, o una ostomia vol dir que sempre s´haurà de dur bossa?

Amb les actuals tècniques quirúrgiques podem dir que un 30 % són reversibles. Però depèn de cada cas i de la malaltia.