La Plataforma per a la millora de la salut mental en la Catalunya Central ha ofert una roda de premsa per exigir millores en l´atenció i fer tres anuncis.

El primer una declaració constituent de la Plataforma; el segon, que s´està creant un grup obert terapèutic vinculat a la corrent de Nova Psiquiatria i, el tercer, que el 14 de març a les 7 de la tarda a la FUB2 Pere Montaña, vicepresident de Nova Psiquiatria, oferirà una xerrada sobre la «Psiquiatria en temps de necessitats».

A diferència dels grups d'ajuda mútua clàssics reservats exclusivament a iguals -és a dir, persones que comparteixen un diagnòstic psiquiàtric o familiars de persones diagnosticades- els grups oberts terapèutics són accessibles a tothom que consideri necessari un canvi en els tractaments psiquiàtrics, molt especialment els afectats i els seus familiars però també els professionals que treballen en el sistema actual i que es troben insatisfets amb la seva manera de funcionament.

També són oberts a professionals de l'ensenyament, professionals de la comunicació, entrenadors o assessors personals, consellers, terapeutes complementaris i, en general, totes aquelles persones sensibles a aquesta problemàtica.

Per la seva naturalesa oberta són grups de relació estrictament horitzontal, de tal manera que es respecten, valoren i tenen en compte per igual els coneixements, experiències i aportacions de tots els membres del grup, ja que la seva finalitat és revisar críticament els mètodes que s´han normalitzat.

Cinc membres de la plataforma

La roda de premsa l´han ofert cinc membres de la Plataforma per a la millora de la salut mental en la Catalunya Central: Antoni Garcia, Rosa Serra, David Checa, Montserrat Ramiro i Francesc Padró.

Els membres de la Plataforma van explicar que la seva voluntat és col·laborar amb els serveis assistencials, aportar idees i, també, crítiques que serveixin per millorar.

En aquest sentit van fer públic que aplegaran la informació disponible sobre el funcionament d´altres unitats de tractament psiquiàtric en les què redueixen medicació, contenció mecànica i privació de drets del pacient.

També recolliran i sistematitzaran les queixes de la ciutadania sobre el funcionament del sistema sanitari en la Catalunya central i es faran arribar a les instàncies que corresponguin.Denunciar públicament

La seva voluntat és denunciar públicament «aquelles situacions que comporten un deteriorament del sistema sanitari en l´especialitat psiquiàtrica de la comarca (retallades de serveis, ajornament de les visites als especialistes o proves diagnòstiques i repagaments)».

La declaració constituent assegura que un dels seus objectius, des d´un prisma positiu i optimista, és donar veu al col·lectiu de professionals, familiars i usuaris dels serveis de salut mental, «perquè puguin manifestar-se i dir el que pensen per millorar la salut mental a la Catalunya Central sense por a represàlies».

Segons expliquen, es constitueix la plataforma «no per fer oposició als serveis que tenim sinó per ser uns col·laboradors actius en la millora d´aquest apassionant món».